Premieră pe piața petrolieră din Moldova. Guvernul va permite importul de benzină prin Transnistria [SONDAJ]

shadow
Marţi, 08.11.2016 16:58   3198
Guvernul de la Chișinău a elaborat un proiect de hotărâre prin care vrea să permită "introducerea produselor petroliere prin frontiera de est", adică prin puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean

Potrivit proiectului de hotărâre Guvernul va permite "Serviciului Vamal cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2016, să efectueze vămuirea la Postul Vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosavițkaia-Cuciurgan".

Excepție fac carburanți precum benzine pentru aviație, benzine "jet fuel" și categoria altele.

Proiectul nu este însoțit de o notă de argumentare, ceea ce provoacă semne de întrebare.

De notat că în prezent cel puțin patru companii din regiunea separatistă dețin licențe de import și comerț angros a benzinei și motorinei eliberate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

E vorba de Tristar SRL, Savig Trade SRL și Brent Oil din Râbnița și Tiroil Trade SRL din Tiraspol.

Advertisement

Totodată Savig Trade SRL și Tiraspoltrangaz dețin licențe pentru importul și comercializarea angros a gazului lichefiat.

Spre deosebire însă de companiile înregistrate la Chișinău, a căror licență este acordată pe un termen de cinci ani, cele două au obținut acest drept doar pe un termen de șase luni. Totodată companiile din regiunea transnistreană nu plătesc taxa pentru licență.

Eliberarea de licențe se face în temeiul Hotărârii de Guvern nr. 815 din 2.08.2005 cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri ce constituie obiectul activității de comerț exterior a Transnistriei. Acest document permite agenților economici din această regiune, înregistrați provizoriu în Registrul de Stat al Republicii Moldova de a obține licențe pentru genuri de activitate supuse licențierii.

Din anul 2007, de această facilitate se folosește Centrala Electrică Moldovenească (de la Cuciurgan), care la fiecare șase luni obține licență pentru producerea energiei electrice. Datorită acestui document Centrala poate vinde curent electric în Republica Moldova și exporta în România, Ucraina și alte state.

De notat că cea mai mare companie petrolieră din regiunea transnistreană este grupul Sheriff. Acesta însă nu deține licență eliberată de ANRE. 

Citiți și: Piața petrolului din Moldova, controlată de străini și politicieni

Criză petrolieră artificială în TransnistriaOportunitati