FMI salvatorul! Andrian Candu anunță că Moldova deja a ieșit din criză

shadow
Luni, 07.11.2016 18:33   1454
Fondul Monetar Internațional (FMI), la ședința Consiliului de Directori, a aprobat, cu vot unanim, programul cu Moldova pentru o perioadă de trei ani, anunță serviciul de presă al Parlamentului.

"Am ieșit din criză. Ne îndreptăm spre o perioada de stabilizarea economica, după cea politica, spre un cadru propice pentru a dezvolta țara și a creste bunăstarea oamenilor.

De acum înainte trebuie să asigurăm o creșterea economică pentru zeci de ani, renunțând la practica supraviețuirii de la un an la altul", se arată într-o declarație a președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Acesta le mulțumește tuturor celor "care acasă și peste hotare au încredere în Republica Moldova, tuturor care au crezut și cred că avem capacitatea de a lua niște angajamente și de a le respecta. Pe cei care încă nu cred asta, îi vom convinge în timp prin acțiuni".

După decizia de astăzi a Fondului Monetar Internațional va crește credibilitatea noastră în fața investitorilor și partenerilor internaționali. Nivelul ridicat de transparență și evaluarea independentă a progreselor înregistrate în următoarea perioada, va facilita realizarea angajamentelor asumate de autorități în fața propriilor cetățeni.

Advertisement

Angajamente care înseamnă până la urmă un nivel de trai decent, oportunități de dezvoltare și o viața demnă pentru fiecare locuitor al țării noastre”, se mai arată în declarația speakerului.

Filip: Nu e momentul pentru festivisme

Premierul Pavel Filip s-a limitat cu un mesaj pe facebook în care susține că nu e momentul pentru festivisme.

"Aprobarea acordului cu FMI este un moment de start al reformelor profunde, sprijinite de expertiza internațională, un angajament pe care l-am făcut în fața partenerilor externi și pe care îl vom respecta. Un alt efect important al faptului că avem program cu FMI, este deblocarea finanțărilor externe și relansarea economică a țării. Zilele următoare vom comunica liniile principale pe care se bazează programul cu FMI, astfel încât cetățenii sa fie informați cât mai corect", se arată în declarația premierului Filip.

Moldova va primi 70 milioane dolari și 55 milioane de euro

Anterior s-a anunțat că după aprobarea acordului cu FMI, Republica Moldova ar urma să primească de la această instituție 25 milioane de dolari, 45 milioane de dolari de la Banca Mondială, iar 55 milioane de euro sunt așteptate de la Uniunea Europeană. Cea mai mare parte din acești bani au fost incluși în bugetul de stat pentru anul 2016.

La mijlocul lunii octombrie, reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că implementarea tuturor acțiunilor prioritare convenite în iulie "este condiția necesară pentru ca Consiliul de directori executivi ai FMI să ia în considerare aprobarea programului de finanțare”.

Republica Moldova nu are un acord cu Fondul Monetar Internațional din toamna anului 2013. Oportunitati