Cine sunt misterioșii acționari de la Moldindconbank obligați să-și vândă acțiunile

shadow
Miercuri, 02.11.2016 05:59   10397
Printre acționarii de la Moldindconbank care au fost obligați de Banca Națională ca să-și vândă acțiunile se numără 14 persoane fizice, inclusiv milionarul Veaceslav Platon, dar și cinci firme.

Pe 20 octombrie 2016, Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis că un grup de persoane care dețin circa 64% din capitalul Moldindconbank (MICB), acționează concertat în raport cu a doua ca mărime bancă din Moldova.

De la milionari la proxy

BNM nu a precizat cine sunt acești acționari, potențiali milionari, dar a menționat că ei au acționat concertat prin achiziționarea anterioară și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare.

Mold-Street a verificat și identificat cine sunt o parte din acești acționari. E vorba de 14 persoane fizice, cetățeni ai Moldovei, Ucrainei și Rusiei, dar și cinci companii din Moldova și Ucraina. Majoritatea sunt persoane interpuse care au lucrat cu sau pentru Veaceslav Platon.

Cel mai celebru acționar este milionarul Veaceslav Platon, care deține direct doar 0,31% din acțiunile MICB. Platon, aflat acum în arest, mai este beneficiar al unui pachet de 3,76% din acțiunile MICB deținut de firma Jet Business Limited din Kiev, care la fel a fost blocat de BNM.

Nicolae Platon, tatăl lui Veaceslav Platon deține 0,05%, iar Maria Uzun, o altă rudă a milionarului deține 0,09%.

Partener de afaceri cu Plahotniuc

Un alt personaj cunoscut este Iurie Kontievski, care deține 4,43% din MICB și care a făcut tranzacții de zeci de milioane dolari cu magnatul Vlad Plahotniuc. Kontievski este una dintre persoanele apropiate lui Platon, în perioada 2012-noiembrie 2013 a figurat și ca administrator al pachetului de 26,75% de acțiuni de la Victoriabank, prin  intermediul firmei Generashon din Olanda.

În anii 2002-2003, Kontievski a fost membru al Consiliului Moldindconbank, iar în anii 2008-2011 a fost și director al întreprinderii Alimentarmaș din Chișinău, aflată în procedură de insolvență. 

Despre alți trei cetățeni ai Moldovei, acționari doar în acte la a doua bancă ca mărime nu cunoaștem exact cine sunt și cu ce se ocupă. E vorba de Oleg Răducan cu 2,75%, Alexandru Racoviță - 2,48% și Serghei Golovcenco - 2,40%.

A contestat o amendă impusă de Talmaci

Ucraineanul Volodimir Cerneacov (în documente MICB îi scrie numele și Cherneakov) apare oficial ca acționar al Moldindconbank abia în anul 20010. Acesta între altele a depus pe 15 aprilie 2010 o contestație în instanță, împotriva unor decizii ale Băncii Naționale a Moldovei și Ministerului Finanțelor.

De fapt Cerneacov solicita anularea hotărârii nr. 249 din 18 decembrie 2008 a BNM (semnată de guvernatorul Leonid Talmaci, ulterior ales președinte al MICB) prin care regulatorul a aplicat băncii Moldindconbank o amendă de 2,54 de milioane de lei pentru o serie de ilegalități. Ulterior Cerneacov și-a retras cererea. 

Despre cetățenii ucraineni Ludmila Mazina și Igor Ciuico care dețin câte 4,35% și 4,25% din acțiunile MICB nu sunt informații exacte.

Advertisement

În schimb Vitali Podvișevschi, care deține 4,33% din acțiunile băncii a figurat în Laundromat și a fondat și administrat mai multe companii în Ucraina.

În listă apar și trei cetățeni ai Rusiei:  Artur Murașchin, Serghei Tkacenko și Tatiana Velicikina, care dețin în acte 4,31%, 4,28% și respectiv 4,25% din acțiunile MICB.

Beneficiari dați în urmărire de trei ani

În afară de Jet Business Limited, a cărei beneficiar este chiar Platon, mai sunt alte patru companii ce dețin pachete de acțiuni la MICB și care la fel au fost obligate să le vândă.

Verloc Development Inc din Kiev deține un pachet de 4,51% de acțiuni la MICB al cărui beneficiar este Aliona Stașevskaia, persoană de încredere a lui Platon contra căreia încă în 2013 au fost inițiate de procurori mai multe dosare penale pentru abuz în serviciu și delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari pentru care riscă de la 8 la 15 ani închisoare. 

Aliona Stașevskaia, fostă vicepreședinte a Consiliului Moldindconbank a fost dată și în urmărire de către organele de anchetă pentru complicitate în dosarul Completgaz, prejudiciile fiind de ordinul milioanelor de dolari, iar printre suspecți sunt mai multe persoane.

Conexiuni cu milionari ruși

În dosarul Completgaz figurează și compania Fera Management LLC din Ucraina, care deține 4,39% din acțiunile MICB.

La Fera Management unic fondator figurează omul de afaceri Veaceslav Majeru, care în anii 2002-2009 a fost manager la compania Marr Sugar ce controla trei fabrici de zahăr din Moldova. Marr Sugar aparținea familiei senatorului rus Ralif Safin (o perioadă a fost vice-director la Lukoil) și feciorului acestuia Murat Safin. În 2009 milionarul rus a lăsat activele din Moldova înglodate în datorii, inclusiv față de Moldindconbank. Veaceslav Majeru a fost membru al consiliului băncii din anul 2003 și până în 2008 și în anii 2010-2011. 

În anul 2012, Fera Management LLC a pretins peste cinci milioane de dolari de la Moldovagaz, pentru o presupusă datorie a Completgaz, aflată în proces de insolvabilitate.

Acționar cu fabrică de ciment pe "hârtie"

Şi mai curioasă este poveste altor două firme acționare la MICB.  ICS Cassia Group SRL (până în 2008 era de fapt Cassia Holdings Limited din New Zeelandă) și ÎM Remington SRL (până în anul 2008 acțiunile reveneau Remington Worldwide Limited din Gibraltar), care sunt în proces de insolvență de mai mulți ani și au aceeași adresă juridică în Chișinău cu agenția 18 a Moldindconbank.

În 2014, pachetele de acțiuni deținute de aceste firme la Moldindconbank (4,09% și 4,5%) și gajate la Victoriabank pentru credite de circa 20 de milioane de dolari se aflau în litigiu în diverse instanțe din Moldova. 

Într-un litigiu se menționa chiar că firma Cassia ar fi contractat și un împrumut de peste 20 de milioane de dolari de la un offshore pentru a construi o fabrică de ciment în Moldova. În realitatea era vorba de o tranzacție fictivă.

Războiul cu Energoatom

Firma Remington Worldwide Limited a fost implicată în mai multe litigii contra unor companii din Moldova, Rusia și Ucraina. De exemplu a avut un proces de peste 10 ani contra gigantului Energoatom din Ucraina în carei pretindea recuperarea a cinci milioane de dolari de la Energoatom.

Remington chiar a reușit și aplicarea sechestrului și urmărirea acestei sume care se află pe conturile corespondente și alte conturi de la banca ucraineană Raiffeisen Bank Aval.

De notat că Moldindconbank este a doua ca mărime bancă din Moldova. Ea a fost implicată în numeroase tranzacții dubioase de la spălare de bani la manipularea pieței valutare.

Cea mai celebră este operațiunea "Laundromat". În cadrul acestei scheme în perioada 2010-2014 prin conturile deschise la bancă au trecut circa 20 de miliarde de dolari, care ar fi fost spălați din Rusia și care au ajuns în Occident.

Sergiu Cioclea, actualul guvernator al BNM susține totuși că situația de la Moldindconbank nu este atât de rea, banca este plină de lichidități și poate fi salvată și chiar ulterior să fie vândută unui investitor strategic. 

Citiți și: De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank

Rocadă la Moldindconbank. Un viceguvernator al BNM a fost numit președinte, iar Talmaci îi va fi consilier

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

 Oportunitati