Prognoze „optimiste” de la BNM. Pregătiți-vă de majorarea taxelor și tarifelor

shadow
Vineri, 28.10.2016 04:49   3461
Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere rata anuală a inflației la 6,3% pentru 2016, față de 6,7% cât anticipa anterior, și respectiv 4% în 2017, comparativ cu 4,4% cât prognoza în august.

Prognoze optimiste de la Banca Națională a Moldovei (BNM) chiar în prag de alegeri prezidențiale. În acest an și în 2017 rata inflației va fi mai mică decât se estima.

Adică prețurile nu vor crește atât de mult cu cât se prognoza trei luni în urmă.

Cererea mică temperează inflația

Astfel BNM a revizuit în scădere rata anuală a inflației la 6,3% pentru 2016, față de 6,7% cât anticipa anterior, și respectiv 4% în 2017, comparativ cu 4,4% cât prognoza în august. Este deja a patra revizuire în scădere a prognozelor privind inflația și ele sunt explicate de guvernatorul BNM Sergiu Cioclea prin evoluțiile din ultima perioadă din economia națională și cea a principalilor parteneri comerciali. 

"În trimestrul III 2016, rata anuală a inflației a constituit 4.5%, fiind cu 3.4 puncte procentuale inferioară celei din trimestrul precedent. În luna septembrie 2016, inflația s-a diminuat până la valoarea de 3.0%. Diminuarea ratei anuale a inflației în perioada de referință s-a datorat preponderent cererii interne modeste, efectului unei baze de comparație înalte asociate deprecierii monedei naționale din anul precedent, precum și datorită disipării treptate a efectului majorării tarifului la energia electrică din luna iulie 2015", a declarat guvernatorul BNM Sergiu Cioclea, în cadrul prezentării ultimului raport asupra inflației.

Șeful băncii centrale a adăugat și un alt factor: activitatea economică ”sub nivelul său de echilibru, pe termen mediu, va determina presiuni dezinflaționiste sporite din partea cererii agregate”.

Advertisement

Carburanții și alimentele se vor scumpi

În același timp estimările BNM arată că în următoarele luni se vor menține factori ce vor stimula o creștere a prețurilor. În special cele la produsele alimentare și a tarifelor la resursele energetice.

Astfel contribuția prețurilor la produsele alimentare la rata anuală a inflației se menține semnificativă și va avea o tendință ascendentă până în trimestrul patru 2017, după care se va diminua. Rata medie anuală a prețurilor la produsele alimentare va fi de 7.3 și 5.7% în 2016 și, respectiv, anul viitor.

Rata anuală a prețurilor reglementate se va majora semnificativ până în trimestrul doi 2017, după care se va stabiliza. Rata medie anuală a prețurilor reglementate va fi de 4.2 și 2.8% în anul 2016 și, respectiv, anul viitor, a menționat Sergiu Cioclea.

Pe de altă parte, prețurile la combustibili vor accelera până la 13.9% în trimestrul trei 2017, urmare a creșterii recente a prețurilor internaționale la petrol. Rata medie anuală a prețurilor la combustibili va fi de -2.0 în acest an și de 11%în 2017.

De asemenea, acalmia de pe piețele valutare, creșterea treptată a cererii mondiale și majorarea temperată a prețurilor la materiile prime semnalează presiuni pro-inflaționiste, a concluzionat guvernatorul BNM. 

Trei ani de majorări de taxe

Autoritatea bancară mai constată o serie de incertitudini privind politica fiscală din 2017 și impactul acesteia.

"Proiectul politicii fiscale pentru anul 2017 prevede o majorare semnificativă a accizelor pentru unele categorii de mărfuri prezente în structura IPC și stabilirea acestora pe o perioadă de 3 ani pentru a majora încasările fiscale și asigura o previzibilitate a politicii și legislației fiscale. Acest fapt ar putea genera creșterea prețurilor pentru unele mărfuri carora le sunt aplicate accizele", se arată în prognoza BNM.

Potrivit acesteia, proiectul politicii fiscale pentru anul 2017 prevede o majorare semnificativă a cotelor accizelor la produsele petroliere și la țigări în concordanță cu directivele Uniunii Europene conform Acordul de asociere RM-UE

Totodată în pofida rapoartelor triumfaliste ale Guvernului, BNM atestă o înrăutățire a situației din domeniul finanțelor publice și constată că pe parcursul primelor opt luni ale anului 2016, veniturile bugetului public național a înregistrat evoluții slabe, ceea ce se va reflecta negativ asupra cheltuielilor bugetare.

În plus BNM nu exclude și o posibilă degradare a situației din domeniul acumulării de venituri la buget, care va afecta cererea și va duce la scăderea inflației.

Citiți și: Cât adaugă petroliștii la prețul benzinei

Miliardul furat face noi jertfe. Tarifele la energie vor crește din 2017 cu circa 13%

Moldova, țară agrară? Topul produselor ce s-au scumpit cel mai tare în 2015 este condus de legumeOportunitati