FMI va decide pe 7 noiembrie dacă va relua finanțarea Moldovei

shadow
Luni, 24.10.2016 15:11   1372
Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni, pe data de 7 noiembrie 2016, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că noul program al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI) va fi discutat de către Consiliul de directori ai FMI pe 7 noiembrie. Republica Moldova speră să obțină pe parcursul a trei ani o finanțare de circa 180 milioane de dolari.

"Banca Națională și Guvernul au îndeplinit acțiunile prealabile ale Memorandumului de politici economice și financiare (MEFP) din cadrul acordului la nivel de personal dintre autoritățile Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional, încheiat la 26 iulie 2016.

Ca urmare, Consiliul Executiv al FMI se va reuni, pe data de 7 noiembrie 2016, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanțare extinsă (engl.

Advertisement

ECF/EFF) ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI (circa 182,7 milioane dolari)". se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Potrivit Autorității bancare, acest nou program cu FMI își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova.

"Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb", mai notează BNM.

Anterior s-a anunțat că după aprobarea acordului cu FMI, Republica Moldova ar urma să primească de la această instituție 25 milioane de dolari, 45 milioane de dolari de la Banca Mondială, iar 55 milioane de euro sunt așteptate de la Uniunea Europeană. Cea mai mare parte din acești bani au fost incluși în bugetul de stat pentru anul 2016.

Săptămîna trecută, reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că implementarea tuturor acțiunilor prioritare convenite în iulie "este condiția necesară pentru ca Consiliul de directori executivi ai FMI să ia în considerare aprobarea programului de finanțare”.

Republica Moldova nu are un acord cu Fondul Monetar Internațional din toamna anului 2013. Oportunitati