Un director, patru subalterni și 15 milioane lei prejudiciu

shadow
Sâmbătă, 22.10.2016 16:11   2426
Cinci angajați ai Camerei de Licențiere de Stat au fost reținuți, în această dimineață, în urma unei operațiuni desfășurate de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA.

Cinci angajați ai Camerei de Licențiere de Stat au fost reținuți, în această dimineață, în urma unei operațiuni desfășurate de către procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA).

Au manipulat sistemul electronic

"Funcționarii, printre care directorul-adjunct al instituției (Eduard Hadei n.r.), sunt bănuiți de comiterea unui șir de fraude la eliberarea sau prelungirea licențelor pentru agenții economici, ce prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc, fapt ce a cauzat prejudicii de 15 milioane lei bugetului de stat", se precizează într-un comunicat CNA.

Potrivit datelor preliminare ale urmăririi penale, "angajații menționați ar fi manipulat sistemul electronic e-Licențiere, prin introducerea informațiilor eronate despre eliberarea, reperfectarea sau prelungirea licențelor pentru patronii de cazinouri sau săli de jocuri de noroc".

"În urma unei inspecții financiare, s-a stabilit că deși agenții economici prezentau pachete incomplete de acte pentru obținerea sau prelungirea licenței, unele documente având chiar și termenul expirat, în sistemul electronic e-Licențiere figura o rezoluție favorabilă.

Nereguli s-au depistat și la încasarea plăților pentru eliberarea/prelungirea licențelor. În urma auditului, s-a stabilit că, deși taxele nu erau achitate în termen, agenții economici nu plăteau penalitățile pentru întârziere.

Advertisement

Din această cauză, pe parcursul a 10 luni ale anului curent, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 15 milioane lei", potrivit CNA.

În acest caz a fost inițiată o urmărire penală în temeiul art.328 Cod penal – depășirea atribuțiilor de serviciu, iar bănuiții riscă pedepse cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Cauza se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

A fost suspendată toată conducerea Camerei

Ministerul Economiei a luat act de rezultatele controlului tematic efectuat de Inspecția Financiară la Camera de Licențiere și a suspendat conducerea instituției din funcție până la finalizarea procesului penal.

"Ținând cont de faptul că printre neregulile depistate planează suspiciuni de încălcare a legislației naționale privind eliberarea licențelor pentru genul ”activitatea în domeniul jocului de noroc”, precum și lipsa controlului asupra agenților economici cărora le-a fost retrasă licența, Ministerul Economiei, până la finalizarea anchetei, a decis stoparea procesului de eliberare a licențelor în domeniul dat" se arată într-un comunicat al instituției.

Au fost suspendate licențele a 65 firme 

Pentru asigurarea activității Camerei de Licențiere, Ministerul Economiei a numit un administrator interimar, iar colaboratorii instituției au fost încurajați să colaboreze cu organele de anchetă în procesul de investigare a neregulilor depistate.

Totodată pe 22 octombrie 2016, Camera de Licențiere a decis suspendarea licențelor pentru activitățile jocuri de noroc, miză, casino si aparate de joc, in privința a 65 agenți economici.

Acțiunile de suspendare sunt cauzate de multiplele incălcări constatate in cadrul actului de control efectuat de Inspecția Financiară din subordinea Ministerului Finanțelor și a investigațiilor efectuate de Procuratura Anticorupție în comun cu CNA.

Instituția susține că suspendarea este în strictă corespundere cu prevederile legislației in vigoare si Camera de Licentiere, angajatii acesteiea vor depune toată diligența pentru buna cooperare cu organele de drept pentru desfăsurarea bunei investigații si inlăturarea neconformităților în termeni restrinși.

Citiți și: Plahotniuc și­a găsit un nou inamic, jocurile de noroc

SIS avertizează! Jocurile de noroc amenință securitatea țăriiOportunitati