De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank

shadow
Vineri, 21.10.2016 06:05   19234
Decizia Băncii Naționale a Moldovei de a bloca circa 64% din acționarii Moldindconbank și de impune un administrator temporar este un pas în direcția însănătoșirii sistemului bancar sau de preluare a controlului de un alt oligarh?

Decizia fără precedent a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acționarii Moldindconbank și de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcția transparentizării și consolidării sectorului bancar.

"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au dus la excluderea din rândul acționarilor a unui grup de persoane care activau concertat cu încălcarea legislației în vigoare", afirmă chiar BNM.

O măsură necesară, dar tardivă

Decizia BNM a stârnit totuși mai multe semne de întrebare și chiar dubii referitor la ce va urma la Moldindconbank și sub controlul cui va ajunge.

Mai ales ținând cont de faptul că atât Moldindconbank, cât și Moldova-Agroindbank, ar fi fost controlate prin interpuși de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, aflat acum în arest și care este acuzat de implicare în mai multe scheme dubioase.

Totodată Moldindconbank a fost implicată în mai multe scheme și operațiuni ilegale, pentru care a fost sancționată.

"Eu așteptam de mult o astfel de decizie. E bine măcar și acum. Or se menținea în continuare riscul unei destabilizări a sistemului bancar, iar Moldindconbank este una dintre principalele instituții financiare din țară și dispune de astfel de posibilități", susține economistul Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Alpha Invest..

Totodată specialistul se arată încrezut că Moldindconbank nu va fi lichidată și după o serie de măsuri de remediere își va continua activitatea.

Şi alte bănci au probleme similare

"Blocarea unui grup de acționari cu o cotă totală de peste 50% și instituirea unui regim de intervenție timpurie în cadrul unei bănci de importanță sistemică este o măsură fără de analogie în ultimii ani aplicată de BNM. Acum BNM are în față o mare provocare, dar și o șansă de a se recridibiliza ca instituție dacă lucrurile vor merge bine. Este de o importanță critică ca lucrurile să fie explicate corect populației și clienților băncii pentru a minimiza pierderile de clienți și imagine", susține Stanislav Madan, șeful Departamentului studii de piață și cercetări de la Business Intelligent Services.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati