Interconectarea energetică a Moldovei cu România a devenit o prioritate și pentru UE

shadow
Sâmbătă, 15.10.2016 06:35   3772
Proiectele de interconectare a sistemul energetic al Moldovei cu cel al României au fost incluse în lista Proiectelor de Interes pentru Comunitatea Energetică. Instituția critică însă progresele lente în domeniu ale Moldovei

Consiliului Ministerial al Comunității Energetice a inclus proiectele de interconectare a sistemelor de transport a energiei electrice și gaze naturale ale Republicii Moldova și România în lista Proiectelor de Interes pentru Comunitatea Energetică (PECI) și Proiectelor de Interes Mutual (PMI), anunță Ministerul Economiei.

Comunitatea Energetică se va implica în realizarea proiectelor

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, care a reprezentat Republica Moldova la lucrările celui de-a XIV-a Consiliul Ministerial al Comunității Energetice, decizia respectivă a fost luată  pe 13 octombrie, la recomandarea Grupului Permanent de Nivel Înalt din cadrul Comunității Energetice.

În urma acestei decizii, realizarea proiectelor liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău de 400 kV cu stație Back-to-Back și faza 2 a proiectului gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău devin o prioritate și pentru Comunitatea Energetică, care se va implica plenar în realizarea lor.

”Statutul de Proiect de Interes Mutual se înscrie în prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind Liniile Directoare pentru Infrastructurile Energetice Transeuropene și deschide calea spre promovarea prioritară a acestor proiecte, inclusiv cu posibila susținere financiară din partea Uniunii Europene, adițional la finanțarea deja aprobată în cadrul altor mecanisme”, a menționat Valeriu Triboi.

Restanțe la restructurarea Moldelectrica și Moldovagaz

Pe de altă parte un raport al Comunității Energetice constată că Moldova împreună cu Ucraina au în continuare performanțe slabe la capitolul ajustarea legislației și implementarea Directivelor UE din domeniul energetic.

Advertisement

Potrivit experților probleme mari sunt la liberalizarea piețelor de energie și gaze. O barieră în acest sens este capacitatea instituțională slabă a întreprinderii Moldelectrica.

"Ministerul Economiei, în calitate de acționar unic al Moldelectrica, trebuie să consolideze capacitatea instituțională pentru punerea în aplicare a normelor privind piața energiei electrice, ca aceasta să își exercite rolul său desemnat într-un piața de energie electrică liberalizată". 

Totodată în raport se menționează că "crearea unei piețe comune a energiei electrice între Ucraina și Moldova va permite furnizorilor cu ridicata în Republica Moldova să aibă acces nediscriminatoriu la piața de aprovizionare mai competitivă a Ucrainei precum și accesul bazat pe piață a capacităților pe interconexiuni pentru comerțul transfrontalier".

Autorii susțin că Moldova a înregistrat puține progrese și în restructurarea Moldovagaz, în conformitate cu al doilea pachet de energie și trecerea la punerea în aplicare a celui de-al treilea pachet energetic. Asta chiar dacă Moldova a obținut o derogare de aplicare integrală a celui de-al treilea pachet energetic până în 2020.

"Ţinând cont de termenul limită. Moldova va trebui să rectifice câteva neconformitățil din Legea cu privire la gaze naturale, referitoare la, inter alia, punerea în aplicare corectă a metodologiei de tarifare de transport și de deschidere a pieței autentice. În plus, va trebui să adopte numeroase acte secundare care decurg din noua lege", se menționează în raportul Comunității Energetice.

Moldova nu are stocuri de carburanți pentru situații de urgență

Şi mai duri sunt experții de la Comunitatea Energetică când vorbesc de piața petrolieră din țara noastră.

"Moldova nu are o legislație privind crearea stocurilor de produse petroliere, iar autoritățile nu consideră că problema este una de prioritate ridicată. Companiile din sector nu au nicio obligație legală de a deține stocuri de petrol. Legea privind rezervele de mărfuri prevede că de stocuri petroliere pentru o perioadă de 30 de zile se ocupă Agenția Rezerve Materiale. Detaliile privind aceste stocuri sunt tratate ca un secret de stat, și, prin urmare, nivelul actual și compoziția lor nu sunt dezvăluite", constată experții.

În plus specialiștii pun la îndoială faptul că ar exista stocuri de produse petroliere pentru 30 de zile de consum, în condițiile actuale cu dificultăți de finanțare. 

În consecință Comunitatea Energetică insistă ca Guvernul de la Chișinău să elaboreze un plan de acțiune pentru construirea stocurilor de petrol de urgență pentru 61-90 de zile.

ANRE continuă să fie subordonată politic

Totodată Comunitatea Energetică cere eliminarea constrângerilor politice și legislative ce împiedică asigurarea unei independențe reale a Autorității de Reglementare - ANRE, așa cum prevede cel de-al treilea pachet energetic.

"Intervențiile politice în activitatea ANRE trebuie ă fie oprite pentru a dezvolta încrederea părților interesate în activitatea agenției și de a îmbunătăți performanțele sale ca un organism activ și independent de experți", se afirmă în raportul Comunității Energetice.



Oportunitati