Se pregătește o nouă amnistie fiscală? În trei luni restanțele la buget s-au majorat cu 75%

shadow
Joi, 13.10.2016 07:57   4709
În perioada iunie-august restanța la plăți de bază la Bugetul Public Național aferentă plăților administrate de Fisc s-a majorat cu circa 760 milioane de lei. Fostul ministru al Finanțelor spune că la mijloc ar putea fi atât incapacitatea de plată a firmelor, cât și o posibilă aministie

Zilele trecute atât Serviciul Fiscal, cât și Serviciul Vamal au raportat că în 9 luni ale acestui an au reușit să majoreze semnificativ încasările la Bugetul Public Național. 

"În primele nouă luni ale acestui an, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 12,4 miliarde lei, cu circa un miliard de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut", a raportat Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie.

La rândul său Fiscul a anunțat că doar pe parcursul lunii septembrie 2016 la Bugetul Public Național au fost acumulate venituri administrate de Serviciul Fiscal de Stat în sumă de 2.454,4 milioane lei, ceea ce este cu 239,2 milioane lei mai mult ca în septembrie 2015.

Cifre "frumoase" și tendințe periculoase

Dincolo de aceste statistici "frumoase" mai există și altele care scot la iveală tendințe periculoase pentru bugetul țării.

Una dintre acestea se referă la restanța la plăți de bază la Bugetul Public Național (BPN) aferentă plăților administrate de Serviciul Fiscal.

Astfel datele oficiale arată că la 31 decembrie 2015, restanța la plăți de bază era de 1.035 milioane lei, scăzând cu circa 630 milioane lei în 2015. Aceasta a permis fostului șef al Fiscului Ion Prisăcaru să raporteze această evoluție ca pe o "performanță istorică pe dimensiunea stingerii obligațiunilor față de Bugetul Public Național".

"Pentru prima dată în istoria SFS, după amnistierea fiscală, Fiscul a reușit nu doar să nu admită creșterea restanțelor, ci să le reducă substanțial", se constata în raportul Fiscului pentru anul 2015.

Advertisement

În luna ianuarie 2016, însă restanțele au crescut brusc cu peste 270 de milioane lei până la 1,31 miliarde lei. După venirea la finele lunii februarie 2016, a lui Serghei Pușcuța în fruntea Fiscului, în primele 100 de zile s-a atestat o scădere a restanțelor până la 1.076 milioane lei.

De la finele lunii mai, însă restanțele s-au majorat continuu și au ajuns la 31 august 2016, să constituie circa 1,83 miliarde lei, care e o cifră-record pentru Fisc.

O nouă amnistie fiscală

Veaceslav Negruța, exministru al Finanțelor susține că aceasta e o tendință periculoasă care ar putea avea câteva explicații.

"În primul rând ar putea fi vorba de faptul că Fiscul calculează taxe și plăți la Buget, dar agenții economici nu le achită și aceasta denotă o administrare fiscală proastă. A doua explicație ar fi chiar incapacitatea de plată a agenților economici, care relevă o situație economică gravă", a precizat pentru Mold-Street, Veaceslav Negruța.

Fostul ministru al Finanțelor nu exclude și un alt scenariu. "La mijloc ar putea fi și o posibilă amnistie fiscală după alegeri și acum anumiți agenți economici nu mai achită taxele la buget, ca apoi să beneficieze de amnistie, așa cum s-a întâmplat în anul 2007", a declarat exministrul Finanțelor.

Amnistia din 2007 a stimulat o nouă creștere a datoriilor

Amintim că în anul 2007 statul a anulat datorii fiscale ale companiilor, amenzi și penalități în valoare de patru miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de dolari la cursul de atunci). Suma reprezenta aproximativ o treime din veniturile bugetare planificate în 2007.

Măsura era parte a inițiativei lui Vladimir Voronin președintele de atunci a Republicii Moldova privind "liberalizarea economiei naționale."

Amnistierea fiscală se referea la toate datoriile reflectate în sistemele de evidență ale Serviciului fiscal de stat, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale de Stat și ale Casei Naționale de Asigurări în Medicină conform situației de la 1 ianuarie 2007 și neachitate la 11 mai 2007.

Principalii beneficiari au fost mai multe companii de stat și private care acumulaseră datorii uriașe ca urmare a ineficienței în activitate.

Printre efectele acestei amnistii experții au menționat și "creșterea sentimentului de injustiție fiscală și sentimentul că evaziunea fiscală nu este o acțiune regretabilă”.

Autoritățile deocamdată nu au anunțat nici inițiativă privind o posibilă amnistie fiscală, dar în mediul de afaceri se discută deja de câteva luni despre o posibilă amnistie fiscală.

Mai ales că și în 2007 și acum șef al Fiscului este Serghei Pușcuța.

Citiți și: Deficitul bugetului de stat a ajuns la 2,36 miliarde de lei

O nouă schemă de evaziune fiscală și spălare a sute de milioane de leiOportunitati