Cea mai mare companie farmaceutică din Bulgaria vrea să cumpere o rețea de farmacii din Moldova

shadow
Miercuri, 12.10.2016 05:35   2999
Compania Sopharma din Bulgaria a anunțat că a depus o cerere de aprobare la Consiliul Concurenței a preluării unei rețele de farmacii din Republica Moldova

Sopharma, cea mai mare companie farmaceutică din Bulgaria, anunță că a depus la Consiliul Concurenței o notificare cu privire la interesul de a achiziționa o companie de comercializare en-gros a medicamentelor în Moldova, se arată întro informație pe pagina companiei.

Răspunsul ar urma să fie dat după 10 zile de așteptare, a declarat Ognyan Donev, președintele Consiliului de Administrație al Sopharma, la o reuniune a grupului de management cu investitorii.

Va cumpăra Farmacia Ta

Donev nu a dezvăluit numele companiei pe care vrea să o cumpere Sopharma, de când se duc negocierile și nici eventualul cost al tranzacției. În schimb a vorbit despre înregistrarea de noi medicamente și intenția de a-și extindă prezența și în alte țări europene.

Președintele Consiliului de Administrație al Sopharma s-a arătat încrezut însă de faptul că, în zilele următoare, Consiliul Concurenței va da permisiunea pentru achiziționarea compeniei de distribuție angro de medicamente de la Chișinău, care deține un depozit și un lanț de 11 farmacii din țară.

Advertisement

Cel mai probabil e vorba de rețeaua Farmacia Ta, care este proprietate de companiei Rap Pharma Internațional SRL și care de câțiva ani este distribuitor oficial în Moldova al produselor Sopharma din Bulgaria.

RAP Pharma Internațional a fost fondată în anul 2004, are un capital social de 5.400 lei și doi proprietari: Molfarm OOD din Bulgaria cu 80% și Victor Alerguș din Moldova cu 20%. 

În spatele Molfarm stă managerul companiei Plamen Milanov.

Sursa: bivol.bg

Potrivit unor surse de pe piață RAP Pharma Internațional ar fi preluată în contul datoriilor față de producător.

Planuri pentru Moldova și România

Ognyan Donev, președinte și cel mai mare acționar la Sopharma susține că în afară' de Moldova, compania are în plan extinderea și pe piața din România și Serbia, iar de această afacere se ocupă subsidiara Sopharma Trading.

Potrivit Seenews, Sopharma este a doua ca mărime companie bulgară după valoarea de la Bursă. Astfel la începutul acestui an aceasta valora peste 230 milioane de euro. În anul 2015 Sophharma a avut o cifră de afaceri de circa 450 de milioane de euro.

Acționarii principali ai Sopharma sunt Donev Investments Ad cu o cotă de 24.7%, Telecomplect AD cu 19.3% și Rompharm Co. Ood cu 18%.

Ognyan Donev, managerul Sopharma este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Bulgaria și a fost acuzat anul trecut de procurori de spălare de bani și evaziune fiscală.

Citiți și: Criza medicamentelor nu a fost soluționată

De ce exportul de medicamente a scăzut de trei oriOportunitati