Băncile din Moldova, codașe în topul CSI: Au active de două ori mai mici decât cele din Armenia și de trei cele din Georgia

shadow
Luni, 10.10.2016 08:14   2247
Sistemul bancar din Moldova a avut în 2015 cea mai proastă evoluție din statele CSI, înregistrând cea mai mare scădere a activelor, relevă un studiu realizat de înregistrat agenția RIA Rating.

Sistemul bancar moldovenesc a avut în anul 2015 una dintre cele mai proaste evoluții din spațiul CSI, arată o analiză realizată de agenția rus Ria Rating. Principalul factor a fost frauda bancară ce a dus la scăderea încredrii populației în sistemul bancar.

Activele bancare din Moldova au scăzut cu circa 44%

Astfel dacă media scăderii valorii activelor bancare a fost în 2015 de 22,3%, în Moldova aceasta a fost de două ori mai mare - 43,8%.

În consecință la 1 ianuarie 2016, activele băncilor din Moldova au coborât la cota de 3,51 miliarde de dolari, de două ori mai puțin decât constituiau activele băncilor din Armenia, de trei ori mai puțin decât cele din Georgia, de șase ori decât cele din Azerbaijan și de aproape 10 ori comparativ cu activele băncilor din Belarus

Autoriii studiului au alcătuit un calasament al celor mai mari 200 de bănci după valoarea activelor. Astfel din cele aproximativ o mie de bănci din țările CSI, în Top 200 cele mai mari bănci din CSI au nimerit pentru prima dată și băncile din Tadjikistan (Georgia chiar dacă a ieșit este inclusă de autori).

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati