Miliardul furat face noi jertfe. Tarifele la energie vor crește din 2017 cu circa 13%

shadow
Miercuri, 05.10.2016 09:41   28802
Costuri de circa 2,57 miliarde de lei vor fi incluse în următorii 4 ani, în tarifele de distribuție și furnizare a energiei. Potrivit ANRE aceasta se face în scopul recuperării integrale de către companiile de distribuție și furnizare a devierilor financiare

După decizia Guvernului de asumare a răspunderii pentru legea care prevede convertirea în datorie de stat a garanțiilor acordate în anii 2014-2015, iată că o altă bombă financiară va lovi în cetățenii Republicii Moldova.

Alte 2,57 miliarde lei

E vorba despre includerea în tarifele la energia electrică a unor costuri de circa 2,56 miliarde de lei. 

În acest sens, încă trei luni în urmă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat hotărârea privind stabilirea mecanismului de recuperare a devierilor tarifare ale furnizorilor de energie electrică la tarife reglementate și ale operatorilor rețelelor electrice de distribuție.

Potrivit acesteia, ANRE constată următoarele sume de bază ale devierilor tarifare calculate la 31 decembrie 2016, pentru:

  • Î.C.S. „RED Union Fenosa” S.A. – 1.050.529.492 lei;
  • Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L. – 699.470.508 lei;
  • S.A. „RED Nord” – 244.015.466 lei;
  • S.A. „RED Nord-Vest” – 159.947.978 lei;
  • S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” – 60.910.935 lei.

În total sunt peste 2,21 miliarde de lei. La acesată sumă însă se va adăugă și o rată anuală a dobânzii de 7,66%, respectiv în decurs de patru ani suma totală se va ridica la 2,57 miliarde lei.

Din suma totală, circa 2,02 miliarde de lei sunt ale celor două companii din cadrul grupului Gas Natural Fenosa, iar circa 540 de milioane de lei le revin celor trei companii de stat. 

Cum se vor recupera banii

Potrivit ANRE, pe parcursul perioadei de patru ani, cuprinsă între 1 ianuarie 2017 și 31 decembrie 2020, în primul trimestru al fiecărui an, în procesul de aprobare a tarifelor de distribuție a energiei electrice pentru cele cinci companii de distribuție și furnizare valorile tarifelor calculate vor fi suplimentate cu cuantumul suplimentului tarifar.

Din anexele la decizie rezultă că tariful final la care curentul electric va ajunge la consumatori ar putea crește din 2017 cu circa 13%. Dar ar putea fi chiar mai mare. Va depinde mult evoluțiile prețurilor de achiziție, dar și de cursul monedei naționale.

Advertisement

Citiți și: ANRE a rezolvat o nedreptate. Toată țara subvenționa Chișinăul

De notat că autoritățile nu au avut o altă soluție viabilă și în acest caz. Pe de o parte riscau să plătească prejudicii cu sume uriașe furnizorilor și pe de altă parte aceasta este parte a procesului de deblocare a finanțării externe.

Aranjamente intermediate de europeni

La începutul lunii iunie 2016, Ministerul Economiei și Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova au semnat aranjamentul pentru reglementarea recuperării devierilor tarifare, înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012 – 2015. Acest document a fost intermediat de Secretariatul Comunității Energetice.

Dirk Buschle, directorul-adjunct al Secretariatului Comunității Energetice, susținea că neincluderea devierilor financiare în tarif ar fi dus la "dispute juridice îndelungate și costisitoare și ar fi avut un "impact negativ pentru reputația Moldovei ca destinație de investiții și partener de încredere pentru organisațiile internaționale".

"Felicit în special guvernul, care a avut curajul de a schimba calea negativă de acțiune și a deschis posibilitatea de reformă și de sprijin suplimentar. prin acordul semnat. Moldova a demonstrat seriozitate în calitatea de membru al Comunității Energetice, nu doar în scrisori, dar și îin spiritul ei", susținea oficialitatea europeană. 

În opinia Secretariatului Comunității Energetice, aranjamentul este primul pas decisiv pentru a pune capăt unei dispute ce durează luni de zile la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) pe lângă Banca Mondială.

Ulterior aceeași procedură s-a aplicat și în cazul întreprinderilor de stat. Potrivit Ministerului Economiei, înțelegerea a fost "rezultatul mai multor runde de negocieri".

De vină este furtul miliardului și deprecierea leului

Amintim că aceste devieri de miliarde s-au acumulat în anii 2014-2015 ca urmare a creșterii costurilor de achiziție a curentului în urma depriecierii cu circa 50% a leului. Căderea cursului leului s-a produs în special ca urmare a fraudei bancare. 

ANRE însă a refuzat în 2015 și apoi a amânat includerea acestor devieri în tarif. În consecință în august 2015, Gas Natural Fenosa a inițiat un proces contra Republicii Moldova în ICSID de pe lângă Banca Mondială pentru a obține recuperarea banilor.

Cine-i de vină? Guvernații și cei care au scos miliardul

Veaceslav Negruța, ex-ministru al Finanțelor, susținea într-o postare pe Facebook că "devierile financiare au apărut pentru că guvernanții și-au dorit prețuri mai mici în campanii electorale. Iar acum, diferența neincasată, care, chipurile a generat pierderi furnizorului, va fi incasată de la anu', când campaniile electorale se vor termina. Adică, când în toată lumea prețurile se vor reduce".

"Din 2017 fiecare cetățean, care mai răsufla încă, va plăti în plus pentru aceasta înțelegere, precum și pentru înțelegerea lor pe scoaterea miliardelor din BNM și mai urmează încă câteva înțelegeri", a comentat Veaceslav Negruța.

"Prin acest memorandum guvernanții au semnat că au intervenit politic peste ANRE în stabilirea tarifelor, pentru a-și asigura previzibilitate electorală din contul viitoarelor plăți de la alegatori...", mai constata fostul ministru.

Citiți și: La întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz, valoarea devierilor trece de două miliarde de lei. Ce se va întâmpla cu acestea nu este clar încă. 

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. Oportunitati