Unde-i miliardul? Trei soluții care ne-ar fi scăpat de povara miliardului

shadow
Miercuri, 05.10.2016 06:53   2598
Mai mulți economiști și experți susțin într-o notă de poziție privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență că decizia Guvernului Filip este un act de injustiție socială și că existau cel puțin trei soluții de alternativă

Guvernul a demonstrat că poate fi extrem de inventiv când vine vorba de modificarea sau aprobarea cadrului legislativ necesar în vederea rezolvării unei situații de criză financiară, se arată într-o notă de poziție difuzată de Expert-Grup privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență.

Un act de injustiție socială

Potrivit experților guvernanții au comis un act de injustiție socială atunci când au decis să își asume răspunderea pentru un proiect care prevede, în esență, convertirea garanțiilor acordate în anul 2014 și 2015 pentru creditele BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în datorie de stat și astfel să pună pe umerii populației miliardul furat în urma fraudei din sistemul bancar.

"Mai nou, intuind că ar putea să fie lipsiți de susținere parlamentară / populară, aceștia demonstrează ingeniozitate și în ceea ce privește modalitatea de aprobare a normelor date. Dacă Guvernul a putut identifica soluția cum să garanteze creditele acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de ce nu, tot Guvernul să-și asume răspunderea pentru întoarcerea efectivă a creditelor către BNM", se arată în nota de poziție.

Cele trei soluții

Experții au identificat cel puțin trei soluții de alternativă. Prima ar fi pronunțarea Curții Constituționale asupra legalității prevederilor legislative care au permis acordarea creditelor de către BNM sub garanția Guvernului.

Advertisement

Astfel, creditele acordate de BNM nu vor mai fi rambursate din contul contribuabililor, ci din contul veniturilor ulterioare ale BNM”, se spune în nota experților.

A doua este rambursarea eșalonată a datoriei Guvernului față de BNM.

"Mai exact, în locul emiterii obligațiunilor de stat care urmează a fi stinse pe seama veniturilor colective din bugetul de stat, ar putea fi creat un fond special la nivelul bugetului din care eșalonat să fie întoarsă datoria către BNM. Veniturile la fondul respectiv ar trebui specificate expres ca fiind din realizarea activelor băncilor lichidate, din banii rezultați din investigațiile demarate sau alte surse excepționale cum ar fi profitul BNM transferat anual la bugetul de stat. Respectiv, efectul pozitiv ar fi că datoriile către BNM nu ar fi stinse din veniturile acumulate la buget în urma încasării taxelor și impozitelor contribuabililor, ci din surse care țin nemijlocit de activitatea bancare și procesul de realizare a activelor băncilor lichidate", susțin experții.

De altfel, chiar și în cazul emiterii obligațiunilor de către Guvern, o soluție ar putea fi indicarea exactă a fondurilor bugetare din care vor fi răscumpărate aceste obligațiuni, încercându-se astfel a se evita contribuțiile plătitorilor de taxe.

O altă soluție ar fi convertirea datoriei în fond de investiții

Conform acestei opțiuni, resursele financiare colectate din buget nu sunt achitate către BNM, ci se creează un fond care va gestiona acești bani și va oferi credite accesibile (eng: soft loans) pentru micul business.

"Acest pas va asigura o cu totul altă percepție a populației, banii fiind puși în serviciul și ajutorul lor. Din punct de vedere contabil, datoria BNM va fi contrabalansată cu resursele de la fondul respectiv și nu va trebui să înregistreze pierderi", susțin experții.

Ministrul Finanțelor: am scutit populația de nevoi mai mari

În același timp ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune „Moldova 1" că prin asumarea răspunderii pentru returnarea datoriei către BNM, Guvernul a scutit populația de probleme mult mai mari. 

„Ne-am asumat răspunderea, pentru că aceasta a fost o precondiție impusă de către FMI. Altfel nu putem debloca creditarea externă. Prin deblocarea creditării externe noi am scutit cetățenii de nevoi cu mult mai mari. Altfel nu avem posibilitate să achităm salariile, pensiile, subvențiile în agricultură etc. Aceasta ar fi o lovitură prea grea”, a declarat ministrul Finanțelor.

Potrivit lui Armașu, Guvernul și-a asumat această responsabilitate pentru „a reveni la normalitate”. „Noi cu propriile resurse nu putem reveni la normalitate. Este necesar ca în această lună să semnăm Acordul cu FMI, a afirmat ministrul.

Totodată șeful de la Finanțe a dat asigurări că cetățenii nu vor simți povara returnării datoriei către BNM. Oportunitati