Milioane din offshore pentru campania electorală a lui Dodon [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 28.09.2016 10:13   2111
Peste 30 de milioane de lei din Bahamas, au ajuns pe conturile Partidului Socialiștilor dn Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, arată o investigație RISE Moldova

Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii de la RISE, banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.

De unde vin banii

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi.

Advertisement

Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, controlate de deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

Cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutați firmei lui Corneliu Furculiță pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.

TRASEUL BANILOR: Exclusiv Media – Donatorii partidului

Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

Burduja a motivat în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Potrivit RISE Moldova banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor.

Acestea au primit sume „rotungite”: între 300.000 și 500.000 de lei. Potrivit contractelor de împrumut dintre Exclusiv Media SRL și persoanele fizice, banii au fost oferiți fără dobândă, data-limită a returnării fiind 31 decembrie 2017.

"Este un împrumut contractat și înregistrat la Banca Națională. Ne-am încadrat în limita prevederilor legale. Sunt investiții pe care le-am utilizat pentru dezvoltarea postului de televiziune NTV Moldova. Dacă stai să te gândești cum unii scot banii din țară, noi am adus investiții în țară. Nu văd nicio problemă", a declarat pentru RISE Petru Burduja.

Citiți și: Începe cea mai scumpă campanie electorală din istoria Moldovei 

Citiți și: Lista celor 84 de offshoruri. Cipru și Luxembourg sunt lipsăOportunitati