Lista celor 84 de offshoruri. Cipru și Luxembourg sunt lipsă [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 28.09.2016 07:00   2700
Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat lista celor 84 de jurisdicții ce nu implementează standarde internaționale de transparență și cu un grad sporit de risc.

După Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat o lista a jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență și cu un grad sporit de risc. Altfel spus a zonelor offshore și nu numai.

Spre deosebire de lista BNM, cea a CNPF are tocmai 84 de jurisdicții, cu 16 mai multe. 

Cipru nu este offshore

Astfel din Europa în listă sunt doar, Andorra, Malta, Gibraltar, Cipru (partea de nord), orașul Campione din Italia, Guernsey, insulele Man și Jersey. 

Cipru, Olanda sau Marea Britanie, folosite frecvent de afaceriștii din Moldova în tot soiul de scheme de spălare de bani și fraude lipsesc.

Advertisement

 

Din această listă fac parte și țări dezvoltate precum Singapore, dar și Hong Kong.

Lista include și state mari precum Ecuador, Etiopia, Indonezia, Iran, Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakista, Republica Populară Democrată Coreeană, Siria, Tanzania, Vietnam și Yemen.

Amintim că în vederea asigurării transparenței sectorului bancar, prin lege se interzice deținerea cotelor de participare în capitalul social al băncilor de către persoanele rezidente în jurisdicțiile ce nu implementează standardele internaționale de transparență. Asemenea cote urmează a fi înstrăinate în termen de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Lista jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență și cu grad sporit de riscOportunitati