Cele 16 condiții ale FMI: De la convertirea „miliardului furat” în titluri de stat la reforme

shadow
Joi, 22.09.2016 07:54   2415
Vineri, 23 septembrie, Parlamentul își începe ședințele din sesiunea de toamnă, pe agenda căreia figurează o serie de priorități inclusiv și cele 16 precondiții impuse de FMI pentru deblocarea finanțării

Deputații se întrunesc vineri, 23 septembrie, în prima ședință din sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă 2016.

Şeful legislativului, Andrian Candu, a declarat, miercuri, după ședința Biroului Permanent că pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului figurează chestiunea cu privire la numirea viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, iar alta se referă la implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Fără reforme FMI nu va da bani

Printre alte priorități pentru această sesiune se numără continuarea reformelor, inclusiv în justiție și combaterea corupției, la domeniul energetic, bancar, dar și la realizarea precondițiilor înaintate de Fondul Monetar Internațional. De implementarea lor depinde dacă Moldova va semna sau nu un nou acord de finanțare la următoarea ședință a Consiliului FMI din luna octombrie. Totodată, Candu a anunțat că Guvernul și BNM pregătesc un plan de acțiuni în tot ceea ce înseamnă executarea precondițiilor puse de FMI, iar ulterior, va fi organizată o ședință comună.

Andrian Candu a precizat că FMI a înaintat 16 precondiții din patru categorii – domeniul financiar, bancar, fiscal, energetic etc, inclusiv convertirea „miliardului furat” în titluri de stat.

Advertisement

"Este vorba despre identificarea unor soluții agreate cu FMI și UE astfel încât datoria, adică banii alocați de către BNM celor trei bănci, să fie convertită în hârtii de valoare de stat", a precizat speakerul.

O altă precondiție a FMI este numirea viceguvernatorilor BNM, care va fi pusă la vot chiar în prima ședință.

Citiți și: FMI salvatorul. Moldova va primi finanțare în schimbul unor reforme structurale

Potrivit lui Andrian Candu, în următoarea sesiune parlamentară vor fi organizate audieri și control parlamentar în tot ceea ce înseamnă implementarea reformelor și a Acordului de Asociere. 

"Avem reforme diverse, în justiție, economie și în sănătate. Am mai discutat despre ședința următoare a Consiliului parlamentar pentru integritate europeană, care va avea loc miercuri. Vom discuta despre folosirea fondurilor europene. Ați văzut raportul care a fost publicat de Curtea de Audit al Uniunii Europene și urmează să discutăm cu colegii din Cancelarie, cu cei de la Ministerul Finanțelor și cel de Externe despre tot ce înseamnă "cum au fost folosite sursele din partea UE", a declarat Andrian Candu după ședința Biroului Parlamentului.

Pe agendă se află 372 de proiecte

La începutul lunii septembrie s-a anunțat că Guvernul a transmis Parlamentului 32 de acte legislative, care urmează a fi examinate și adoptate în mod prioritar în sesiunea de toamnă. Este vorba, în special, despre pachetul de legi pentru consolidarea sistemului financiar-bancar, reorganizarea SIS, modernizarea Serviciului Vamal și a Serviciului Fiscal de Stat, diverse modificări și completări a legislației pentru implementarea Acordului de Asociere.

În prezent, pe agenda de lucru a Parlamentului se află 372 de proiecte de acte legislative.



Oportunitati