Cum a ajuns avocatul lui Shor să se ocupe de recuperarea miliardului

shadow
Marţi, 20.09.2016 08:55   13309
Autoritățile aparent se luptă eroic pentru a recupera câte ceva din miliardele furate din cele trei bănci. Această luptă pare compromisă în condițiile în care de recuperarea banilor se ocupă chiar avocații celui considerat unul din autorii fraudei.

De la Parlament, la Guvern, Bancă Națională, Procuratură și CNA, de la la Candu la Filip și la Cioclea, toate autoritățile încearcă să ne convingă că depun eforturi maxime pentru recuperarea miliardelor dispărute în urma fraudei de la cele trei bănci; Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

O serie de fapte și evenimente ne fac să punem la îndoială însă vorbele și acțiunile întreprinse de autorități.

36 de ani pentru a recupera miliardul

De exemplu, ritmul de recuperare a banilor a scăzut în ultimele două luni sub un milion de lei pe zi. În condițiile în care mai sunt de găsit și rambursat peste 13,4 miliarde de lei, aceasta semnifică că pentru a recupera tot "miliardul" va fi nevoie de cel puțin 36 de ani.

Este adevărat că în Moldova de la debitorii celor trei bănci potrivit unor estimări ar mai putea fi de recuperat doar până la un miliard de lei. Cu aceste ritmuri va dura cel puțin trei ani, dar ar putea fi și 10 ani, ținând cont de experiența de 20 de ani de lichidare a unor bănci.

E o perioadă foarte lungă și mulți din cei vinovați și mai ales cei din milioanele de păgubiți de această fraudă nu vor mai ajunge să vadă finalul acestei triste povești.

Avocatul lui Shor se ocupă de recuperarea miliardului

Personal nu îmi pun mari speranțe că banii vor fi recuperați integral, iar vinovații principali să fie pedepsiți. Argumente sunt multe, noi ne vom opri doar la câteva.

De exemplu știți cine se ocupă de încasarea datoriilor de la debitorii de la două din cele trei bănci fraudate? Chiar cabinetul avocatului Denis Ulanov. Exact cel care îl apără în instanțe de un an și ceva de zile pe fostul președinte al Băncii de Economii, Ilan Shor. 

Astfel, încă în perioada, când guvernator al Băncii Naționale era Dorin Drăguțanu, administratorii Băncii de Economii și Băncii Sociale au împuternicit prin contract, cabinetul avocatului Denis Ulanov "să efectueze acțiuni și formalități juridice pentru încasarea datoriilor de la debitorii băncilor".

În condițiile în care acești administratori (acum lichidatori) sunt angajați ai Băncii Naționale și sunt numiți tot de această instituție apar rezonabile semne de întrebare privind lupta asiduă a BNM pentru a recupera miliardul.

De notat că informația despre debitorii celor trei bănci, este calificată de BNM ca secret comercial și nici până acum nu putem afla cine sunt aceștia.

Advertisement

Se pare că BNM nu vede un conflict de interese în faptul că Denis Ulanov, reprezintă în instanțele de judecată și interesele personale ale lui Ilan Shor, expreședinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii. Cel suspectat de devalizarea celor trei bănci.

Onorariu de succes de zeci de milioane

Potrivit unor informații deschise, contractul semnat de cabinetul avocatului Denis Ulanov cu Banca de Economii și Banca Socială, ar conține o clauză, care prevede că pentru serviciile acordate acesta poate primi un onorariu de succes de 7% din suma recuperată.

Un simplu calcul arată că în condițiile în care până la 1 septembrie 2016, de la BEM și Banca Socială au fost recuperate peste 476 de milioane de lei, apoi putem presupune că onorariul de succes al Cabinetului avocatului Denis Ulanov ar putea ajunge la 33 de milioane de lei.

Asta în cazul în care doar el a contribuit la recuperarea banilor. E o sumă enormă și o depășește de aproape trei ori pe cea achitată firmei Kroll, în 2015 pentru prima etapă a anchetei pe cazul fraudei miliardului.

Întrebarea retorică ce poate fi pusă atât celor de la BNM, cât și de la CNA, Procuratură, Guvern, Parlament etc, este dacă în afară de dosarul Filat și rudele sale va mai fi dus până la capăt vre-un dosar privind fraudele de la cele trei bănci.

Nașul și schema titirezul

De exemplu ancheta pe schema "titirezul"  realizată de omul de afaceri Cornel Țurcanu, care bate pasul pe loc pentru că s-au implicat în "rezolvarea problemei" forțe puternice de la "nașul" de la Consiliul Superior al Magistraturii, la judecători de la Curtea Supermă de Justiție și Curtea de Apel Chișinău.

În plus dacă și alte structuri se implică cu ajutor, apoi cazul degrabă va fi soluționat așa-cum doresc cei implicați în frauda miliardului.  

Aminitim că Vinăria Zîmbreni, controlată de Corneliu Ţurcanu, a luat pe 25 noiembrie 2014, un împrumut 25 de milioane de lei de la Banca Socială, dar a depus gaj averea deja gajată pentru alte credite de la această instituție. Era exact în ziua când mai multe firme fantome au primit credite de peste 13 miliarde de lei de la Banca Socială, ce a dus la prăbușirea a trei bănci.

Corneliu Ţurcanu împreună cu soția sa au efectuat și ei o serie de operațiuni dubioase pe conturile de la această bancă, deținute de ei și firmele afiliate, ca în final să dispară 25 de milioane de lei.

Curios este că nu s-a folosit de nici-un offshore, ci de firme locale. Altfel spus nu e nevoie să scoți banii din țară, pentru a nu-i returna la bănci. Lichidatorul băncii susținea că e vorba de o schemă de fraudare.

Degrabă băncile vor răspunde în fața debitorilor

Pe acest caz se efectuează o anchetă, doar că aceasta se derulează anemic. 

Mai mult! Administratorul de la Vinăria Zâmbreni, care este și la firma Financial Investment, a dat în judecată banca pentru că nu corect ar fi validat datoriile. Acum s-ar putea întâmpla că banca va fi datoare firmei.

Aminitim că la mijlocul lunii iunie, premieru Pavel Filip a declarat că vrea „ca investigarea furtului din cele trei bănci și recuperarea sumelor să meargă până la capăt, cu asigurarea transparenței procesului de recuperare a activelor. Este important să luăm toate măsurile ce se impun pentru ca astfel de situații să nu se mai repete pe viitor”. 

Foarte corect! Așteptăm însă cu nerăbdare când autoritățile își vor respecta angajamentele verbale și vor trece la acțiune.

Citiți și: Kroll a găsit doar o treime din miliard

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. Oportunitati