Cine a blocat tranzitul mărfurilor moldovenești prin Ucraina

shadow
Luni, 19.09.2016 05:14   5593
De aproape două săptămâni s-a epuizat stocul de autorizații de tranzit prin Ucraina pentru transportatorii de mărfuri din Moldova. Autoritățile susțin că acestea se tipăresc.

Producătorii de fructe, legume și alte mărfuri din Moldova stau cu marfa în depozite și frigidere. Aceasta se întâmplă pentru că deja de două săptămâni transportatorii care livrează marfa în Rusia și în alte state CSI nu mai au autorizații de tranzit prin Ucraina.

Autorizațiile s-au terminat cu trei luni mai devreme

"E o situație care se repetă deja ani în șir, doar că în acest an autorizațiile s-au epuizat cu trei luni mai devreme, la începutul toamnei, în timp ce în ceilalți ani la finele ei", spune Dumitru Albuleasa, director executiv la Uniunea Transportatorilor și Drumarilor (UTD) din Republica Moldova

Potrivit lui Albuleasa, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) și Agenția Națională de Transport Auto (ANTA) sunt la curent cu situația creată, doar că lucrurile nu s-a mișcat din loc.

"Este exact în perioada când mulți producători vor să își exporte producția în Rusia, dar din cauza lipsei autorizațiilor nu își pot transporta marfa. Totodată nu este clar de ce s-au epuizat atât de rapid, în condițiile în care numărul de autorizații a fost practic ca și în anii precedenți", se întreabă directorul Uniunii Transportatorilor și Drumarilor.

"Ministerul sau conducerea ANTA nu a știut cu trei luni în urmă că se termină aceste autorizații ca să discute cu partea ucraineană? Ucraina ne acordă mai mult de 45.000 de autorizații bilaterale/tranzit pe an, dar acestea s-au terminat. Până la finele anului mai este și riscăm să stăm cu strugurii și cu merele acasă. S-a dus acum conducerea MTID să discute cu colegii din Ucraina și ne-a promis că în următoarele zile problema va fi deblocată. Noi însă de mai mulți ani propunem liberalizarea tranzitului și ucrainenii sunt de acord, dar de ce nu se face rămâne o enigmă", mai spune Dumitru Albuleasa.

Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor chiar a anunțat pe 8 septembrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook că această problemă a fost unul din subiectele discutate cu cu ministrul Infrastructurii din Ucraina, Vladimir Omelian.

Advertisement

"Problema va fi soluționată în zilele următoare, câteva mii de autorizații vor fi livrate", promitea Iurie Chirinciuc.

Cine-i vinovat

Au trecut 10 zile însă nimeni de la MTID nu se mai încumetă să spună când va fi soluționată problema.

Reprezentanții Agenției Naționale de Transport Auto susțin că de blocaj ar fi vinovată Ucraina. 

"Așteptăm ca Ucraina să ne livreze aceste autorizații. Conform unor informații săptămâna viitoare (19-25 septembrie), câteva mii de autorizații vor fi tipărite și livrate în Moldova", a precizat Ion Crețu, responsabil din cadrul ANTA.

Acesta nu exclude însă că multe autorizații de transport prin Ucraina s-ar afla în posesia unor transportatori, care încă nu le-au utilizat.

Anume faptul că în circulație ar fi un număr mare de autorizații neutilizate, ar constitui o problemă. E vorba de căteva mii de bucăți și autoritățile din Ucraina duc evidența și respectiv întreabă de ce nu sunt utilizate. 

De notat că o autorizație de tranzit prin Ucraina costă 10-15 euro, iar banii ajung în bugetul ANTA.

Potrivit unor surse ar exista o veritabilă piață neagră a autorizațiilor de tranzit prin Ucraina care se vând la prețuri  de 2-3 ori mai mari.

"Noi am cerut mai multă transparență, ca autorizațiile să fie eliberate conform numărului de camioane. ca să fie evidență câte camioane are, câte autorizații a luat și câte a întors. Ca să nu se întâmple ca o firma cu două camioane a primit 10 autorizații, iar altă companie cu 10 TIR-uri a primit tot zece autorizații", afirmă Albuleasă.

În acest sens la începutul acestui an a fost emis și un ordin al directorului ANTA, care prevede că "autorizațiile unitare pentru Ucraina de tip bilateral! tranzit vor fi eliberate căte 1 (una) autorizație pentru fiecare unitate de transport".

Doar că acest ordin nu se respectă și sunt eliberate și câte două autorizații pe un camion.

Potrivit lui Albuleasa, o soluție pentru a evita astfel de probleme ar fi liberalizarea tranzitului de mărfuri de către Moldova și Ucraina, așa cum e în cazul României.

Autoritățile susțin că duc negocieri cu partea ucraineană. Astfel în luna mai 2016, în cadrul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Vladimir Omelian, Iurie Chirinciuc a discutat despre necesitatea semnării Protocolului cu privire la modificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind comunicația internațională auto, semnat la Chișinău pe 20 martie 1993, care presupune în mod expres liberalizarea efectuării transporturilor de mărfuri în tranzit.

În rezultatul semnării acestui protocol, operatorii moldoveni de transport ar putea beneficia de posibilitatea efectuării transportului de mărfuri pe teritoriul Ucrainei, fără autorizație de tranzit. Deocamdată totul rămâne pe vechi.

De notat că peste 90% din exporturile de fructe și legume în statele CSI se fac cu camioanle, tranzitând Ucraina.

Citiți și: Război comercial cu Ucraina. Lactatele, carnea și cimentul, excluse temporar din comerțul liber 

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 



Oportunitati