ANRE a rezolvat o nedreptate. Toată țara subvenționa Chișinăul

shadow
Sâmbătă, 17.09.2016 05:16   3427
Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat o majorare cu 8,2% a tarifului mediu la energia termică furnizată de Termoelectrica consumatorilor din Capitală. Tariful va fi în continuare mai mic decât în alte localități din țară

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis să majoreze începând cu 1 octombrie 2016, cu 8,2% tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de la Chișinău de societatea Termoelectrica: de la 987 lei pentru o gigacalorie (Gcal) la 1.068,22 lei.

Noul tarif nu rezolvă problema datoriilor de miliarde

Principalul furnizor de agent termic în capitală și suburbii a cerut inițial o majorare de 27%, adică de trei ori mai mare, susținând că i-au crescut cheltuielile de producție în ultimii cinci ani de când tarifele nu s-au mai actualizat. La fel Termoelectrica a cerut și o majorare cu 12,3% a tarifului de producere a energiei electrice.

Autoritatea de reglementare a considerat justificate doar o parte din costurile pe care Termoelectrica le-a inclus în cererea sa de majorare a tarifului. Astfel, ANRE a constatat existența în perioada reglementată 2011 - 2015 a următorilor factori obiectivi care conduc la majorarea tarifului de livrare a energiei termice consumatorilor:

- modificarea tarifelor finale la gazele naturale;

- majorarea costurilor privind consumurile materiale și cheltuielile de exploatare și reparație ca rezultat al deprecierii valutei naționale;

- majorarea consumurilor aferente retribuirii muncii în rezultatul majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei.

În același timp, ANRE a diminuat următoarele componente ale tarifului care conduc la reducerea acestuia comparativ cu tariful solicitat: pierderile în rețeaua de energie termică, costul de capital reglementat, costurile operaționale și profitul reglementat. 

Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica a susținut că eliminarea unor costuri ar putea crea probleme la plata gazelor livrate de Moldovagaz în următoarele luni, în condițiile în care întreprinderea trece printr-o criză fără precedent, iar datoriile istorice se ridică la aproximativ 2,6 miliarde de lei. 

„Pierderile și uzura trebuiau să fie luate în calcul.

Advertisement

Acestea sunt esențiale și în consecință noi riscăm ca în trimestrul patru să nu avem surse financiare suficiente pentru a achita datoria curentă la Moldovagaz”, a afirmat Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica.

El a adăugat că majorarea tarifelor este și o condiție stabilită de Banca Mondială, pentru a putea semna un Acord de alocare a unui credit.

Consumatorii de la sate subvenționau Chișinăul

Sergiu Ciobanu, directorul ANRE a susținut că ajustarea tarifelor la căldură în Capitală era o necesitate, doar că nu în mărimea cerută de Termoelectrica.

Totodată el a precizat că astfel se rezolvă și o nedreptate și se elimină practic subvenționarea consumatorilor din Chișinău de către cei din restul țării.

„În anul 2011, poate că intenționat s-a diminuat tariful la termie pentru municipiul Chișinău și toți ceilalți consumatori din țară au plătit energia electrică mai scump la generare, pentru a avea un tarif mai mic la energia termică în Capitala. Aceasta este o subvenționare între tariful la termie și la energie electrică. Noi am încercat acum să fim corecți, noi nu-i putem pune în situație pe toți consumatorii din toată țara, ca prin tariful la energia electrică, să plătească tariful la caldură în Municipiul Chișinău. De aceea, am făcut această ședință în două etape. Astăzi este prima și urmează în două săptămâni discuția cu privire la tariful la energia electrică”, a declarat Sergiu Ciobanu, citat de Europa Liberă.

Tariful în Chișinău de trei ori mai mic decât la Criuleni

De notat că deja de 15 ani tarifele la energia termică din Chișinău sunt cele mai mici din republică și au fost în mare parte subvenționate prin intermediul unor tarife mai mari la energia electrică, achitate de toți consumatorii din țară.

Pentru comparație la Bălți tariful la căldură a fost în ultimii cinci ani cu 8% mai mare decât în Chișinău: la Orhei cu 40%, la Călărași cu 54%, iar la Criuleni chiar cu 300%.

Experții susțin că cererile Termoelectrica nu puteau fi acceptate în totalitate, dar nu exclud faptul că monopolul din Chișinău va veni cu o nouă cerere de majorare, în care să includă o serie de devieri financiare, neacceptate de ANRE.

De notat că Termoelectrica a fost fondată în anul 2015 și este cel mai mare producător și furnizor de energie termică din Moldova. În anul 2015, întreprinderea a asigurat circa 86% din toate livrările de căldură din țară. 



Oportunitati