Război legislativ. A treia modificare a unui articol din lege în decurs de un an

shadow
Joi, 08.09.2016 05:36   3150
Cabinetul de miniștri a decis să modifice din nou legea privind piața produselor petroliere, astfel încât ANRE să obțină din nou dreptul de plafonare a prețului de comercializare a gazului lichefiat

Guvernul Pavel Filip oferă o nouă dovadă a caracterului arbitrar al elaborării și adoptării unor legi care reglementează activitatea de întreprinzător.

Astfel în ședința din 7 septembrie, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de modificare și completare a Legii privind piața produselor petroliere și anume la articolele ce prevâd mecanismul de stabilire a prețului de comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat (GPL).

Guvernul repară o greșeală a Parlamentului?

Este a treia modificare a acestor prevederi în decurs de un an, fapt ce scoate la iveală atât calitatea actelor legislative, cât și lupta ce se dă între diferite grupuri de interese pe anumite piețe.

"Reparăm o greșeală care a fost comisă în Parlament", a argumentat premierul Pavel Filip, necesitatea adoptării acestui proiect. Totodată el a susținut că "greșeala" ar fi opera unui deputat comunist, Oleg Reidman.

În realitate documentul a fost parte a politicii bugetar-fiscale elaborate de Guvern și votate în luna iunie, la pachet atât de deputații democrați și liberali, cât și de parlamentarii comuniști.

Advertisement

Acum Executivul vrea ca din nou să atribuie în competența Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prerogativa de a ajusta și a stabili, la fiecare două săptămâni, prețul plafon de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, în funcție de cotațiile internaționale.

Comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la un preț ce depășește prețul plafon stabilit de ANRE va fi interzisă.

Valeriu Triboi, viceministrul Economiei a susținut că documentul a fost coordonat cu toate ministerele, cu ANRE și Consiliul Concurenței. 

Potrivit lui, amendamentele propuse de Guvern vor avea efecte imediate, atât asupra consumatorilor, cât și a mediului de afaceri, prin limitarea practicilor abuzive la formarea prețurilor la gazele lichefiate, concomitent cu excluderea carențelor existente în mediul concurențial, toate acestea în perspectivă fiind orientate spre liberalizarea loială a pieței care se bazează exclusiv pe principiile economiei de piață.

Eroare sau populism electoral

În realitate însă țara ar putea să se confrunte cu un deficit de gaz lichefiat. Or, mecanismul propus de calculare a prețului GPL în baza cotațiilor Argus, nu ar lua în considerație o serie de factori, precum costul mare de transport. Or, cea mai mare parte a GPL este importat din Rusia și Kazahstan.

Oleg Reidman a susține că Pavel Filip a fost indus in eroare de administrația ANRE. De notat că documentul urmează să fie prezentat Parlamentului pentru a fi adoptat. Va fi a treia oară în acest an, iar ținând cont de faptul că Guvernul urmează să examineze și să adopte politica bugetar-fiscală pentru anul 2017, apoi nu este exclus ca la acest document să se revină.

Unii experți susțin că inițiativa Guvernului și declarațiile lui Pavel Filip au și o conotație electorală. Or adoptarea și aplicarea rapidă a documentului ar putea duce la ieftinirea de scurtă durată a gazului, ceea ce ar putea aduce și dividende politice în toiul campaniei pentru alegerea Președintelui.  

Petroliști: Voi vreți să faceți din noi niște dușmani ai poporului!  Oportunitati