Miliardarele statului

shadow
Miercuri, 07.09.2016 05:29   3328
Doar șapte din cele aproximativ 300 de întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni cu capital majoritar de stat existente, au avut în anul 2015 venituri mai mari de un miliard de lei.

Cifrele din bilanțurile celor mai mari companii de stat din Moldova au arătat de cele mai multe ori un tablou destul de sumbru. În ultimii ani, au continuat să înregistreze preponderent pierderi și să acumuleze datorii. Astfel se poate de constatat că întreprinderile statului se scufundă în datorii istorice, în loc să creeze locuri de muncă și să genereze profit.

Datele publice relevă că și în anul 2015, nu s-a atestat o schimbare de "trend". Mai mult! "Trendul" chiar s-a accentuat.

Lider la vânzări, lider la pierderi

Cea mai mare companie în care statul deține o cotă importantă (35,3%) din capital rămâne întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, care a avut în 2015 o cifră de afaceri de 5,2 miliarde de lei, în scădere cu peste jumătate de miliard. În schimb au continuat să crească pierderile și datoriile.

Astfel pierderile au crescut, de la 627,8 milioane de lei în 2013, la 2,33 miliarde de lei în 2014 și au ajuns la uriașa cifră de 3,11 miliarde lei în 2015. O astfel de evoluție se datorează neajustării la timp a tarifelor, dar și ca urmare a reducerii vânzărilor de gaze și a unor erori de management.

Pe poziția a doua a urcat o altă companie energetică: Energocom, care este un trader de energie. Anume intermedierea achizițiilor de curent din regiunea separatistă iau adus o creștere de aproape patru ori a cifrei de afaceri: de la 1,11 miliarde lei în 2014 la 4,28 miliarde lei în anul 2015.

Un alt factor ce a contribuit la acest "salt" a fost deprecierea cu circa 50% a leului moldovenesc față de dolar, valută în care este calculat prețul de achiziție a energiei.

Încotro zboară AIR Moldova?

Pe poziția trei se menține compania AIR Moldova, cu o cifră de afaceri de 2,52 miliarde de lei, în creștere de peste 16%, comparativ cu anul 2014. O astfel de evoluție se datorează majorării cu circa 34% a traficului de pasageri prin Moldova, dar și o urmare a deprecierii leului moldovenesc.

AIR Moldova a înregistrat și un salt mare la capitolul pierderi, care au constituit 227 milioane lei, în timp ce în 2014 a avut un profit mic de 1,2 milioane de lei.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Companii servicii și branduri  

Advertisement

Oportunitati