Platon și dosarul omorului unui cunoscut om de afaceri

shadow
Joi, 01.09.2016 10:56   9890
Pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon ar putea fi pornite și alte cauze penale, a anunțat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari în cadrul unui interviu pentru Deschide.md

Pe parcursul activității sale omul de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat de câteva ori de autoritățile de la Chișinău și a figurat în mai multe cauze penale, inclusiv pentru fraude, falsificare de documente, cumpărare de politicieni, port ilegal de armă și asasinate. De fiecare dată a scăpat fără a fi condamnat.

După extrădarea de către Ucraina a lui Platon, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a anunțat că pe numele lui Platon ar putea fi pornite și alte cauze penale.

"În prezent pe numele lui este o cauză penală cu două capete de acuzare: spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie. Noi, însă, întreprindem acum mai multe acțiuni procesual penale pentru a actualiza conținutul altor dosare în care el ar putea fi implicat.

Preliminar pot spune că mai sunt încă trei dosare în care investigăm o posibilă implicare a cetățeanului respectiv, dar el deocamdată nu are niciun statut în ele. Procurorii lucrează asupra acumulării probelor care vor permite punerea lui sub noi învinuiri. Cu mai multă exactitate am putea vorbi la acest subiect cel mai probabil săptămâna viitoare după ce totalizăm informațiile acumulate", a declarat Viorel Morari pentru Deschide.md.

Platon și dosarul omorului lui Lapteacru

Unul dintre dosarele vechi în care Veaceslav Platon a figurat ca martor, dar și ca suspect este cel al omorului omului de afaceri Vasile Lapteacru, director și fondator al firmei Oferta-Plus.

Pe 27 decembrie 1999, Vasile Lapteacru, directorul firmei Oferta Plus a fost împușcat în cap în biroul său aflat într-un imobil amplasat peste drum de actualul sediu central al Moldindconbank. Cine este autorul crimei așa și nu s-a descoperit, deși investigațiile au fost reluate de câteva ori și au durat aproape 10 ani.

Despre amploarea afacerilor administrate de Lapteacru vorbește faptul că în anii 1998-1999, Oferta Plus a avut vânzări anuale de peste 100 de milioane lei.

Cel mai curios este că acest dosar are legătură și cu un alt om de afaceri aflat în prezent în arest: Corneliu Ţurcanu, care în 1999 lucra în calitate de jurist la Oferta-Plus, iar ulterior a preluat controlul companiei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Corupția  

Advertisement

Oportunitati