Începe cea mai scumpă campanie electorală din istoria Moldovei

shadow
Miercuri, 31.08.2016 05:39   2661
Pe 31 august 2016, începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Moldovei pot depune documentele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală

Din 31 august 2016, oficial începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, care va fi cel mai scump scrutin din istoria Republicii Moldova.

Start pentru înregistrare

Astfel grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova pot depune documentele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Conform prevederilor Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot.

Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susține candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de șef al statului, iar CEC, în decursul a 3 zile din data depunerii, examinează dosarul și decide asupra înregistrării grupului de inițiativă.

Campania electorală propriu-zisă va începe abia peste o lună de zile, pe 30 septembrie și chiar dacă va dura o lună de zile, ar putea fi cea mai costisitoare, mai ales dacă va fi și al doilea tur.

Alegerile ar putea costa 100 de milioane

Astfel fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan, estima cheltuielile de organizare, informare și desfășurare a alegerilor prezidențiale la circa 100 de milioane de lei.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Protecția consumatorilor   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati