De ce continuă să crească datoria internă

shadow
Marţi, 30.08.2016 07:03   1688
În primele șapte luni ale acestui an datoria de stat internă s-a majorat cu peste 1,5 miliarde de lei, arată un raport al Ministerului Finanțelor.

La finele lunii iulie 2016, datoria de stat internă a Republicii Moldova a doborât un nou record, ajungând la nivelul de 8,74 miliarde de lei, majorându-se doar în luna iulie cu circa 210 milioane lei, arată un raport al Ministerului Finanțelor. 

Un avans de 1,5 miliarde de lei

Același raport relevă că de la începutul anului datoria de stat internă a crescut cu peste 1,5 miliarde de lei, ceea ce este de 10 ori mai mult decât în tot anul 2015.

Pentru comparație anul trecut datoria de stat internă a Republicii Moldova s-a majorat doar cu 150 de milioane de lei.

Datele publicate de Ministerul Finanțelor denotă că modificarea atât de semnificativă a datoriei de stat interne s-a produs din contul majorarii emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară.

Un factor ce a stimulat această creștere este scăderea de aproape două ori a ratei medii a dobânzii la VMS comercializate prin licitații, de la peste 25% la începutul anului la doar 12,54% în luna iulie.

Advertisement

Date ale Băncii Naționale arătau că principalii cumpărători de VMS sunt băncile.

De notat că raportul Ministerului Finanțelor nu include și datoria de circa 13,5 miliarde de lei, formate în prezent ca urmare a garanției de stat acordate de Guvern Băncii Naționale, pentru a acoperi gaura formată la cele trei bănci lichidate, după dispariția miliardului.

Datoria externă scade

În schimb în luna iulie datoria de stat externă chiar a scăzut cu peste cinci milioane de dolari și la 31 iulie 2016 constituia 1.357 milioane de dolari. În același timp față de începutul anului datoria de stat externă este cu 20 de milioane de dolari mai mare.

De notat că deși datoria externă este de trei ori mai mare decât cea internă, pentru serviciul datoriei interne (dobândă și comisioane) se cheltuie de trei ori mai mult.

Aceasta se datorează creșteri de aproape trei ori a dobânzilor la împrumuturile interne.

În ultimii trei ani costul serviciului datoriei de stat interne s-a majorat de 2,6 ori, în timp ce al datoriei externe cu circa o treime. 

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor la 31 iulie 2016 datoria de stat externă și internă constituia 35,58 miliarde de lei. Dacă luăm în calcul și datoria de 13,5 miliarde de lei, folosite la salvarea celor trei bănci, apoi datoria datoria de stat externă și internă trece de 49 miliarde de lei.

Pragul de 50 de miliarde de lei va fi ușor depășit în statisticile oficiale deja la finele lunii august, după intrarea în conturile Trezoreriei de stat a creditului de 60 de milioane de euro acordat de România.Oportunitati