O bancă importantă din România, gata să investească în Republica Moldova

shadow
Joi, 25.08.2016 15:10   3532
În cadrul vizitei oficiale la Chișinău, prim-ministrul român Dacian Cioloș a anunțat că o importantă bancă din România dorește să investească în Republica Moldova, fără a da numele.

România rămâne un partener fidel pentru Republica Moldova, indiferent de Guvernul de la București, și un susținător al parcursului ei european, a declarat premierul român Dacian Cioloș la conferința de presă comună cu premierul Pavel Filip.

Dacian Cioloș a mai menționat că Bucureștiul va continua sa ajute financiar Chișinăul prin programe de finanțare a grădinițelor și procurarea a încă 100 de microbuze școlare pentru elevii din Republica Moldova până la finele acestui an.

Investiții românești

Premierul român a vorbit și despre necesitatea stimulării investițiilor românești în Republica Moldova, atât a companiilor de stat, cât și a investitorilor privați.

“Dincolo de această asistență financiară (la nivel guvernamental), e important să stimulăm și investițiile românești în Moldova mai mult decât am făcut-o până acum. Republica Moldova are acest acord de asociere cu Uniunea Europeană, care include și un acord de liber schimb, deci există perspective pentru o prezență mai intensă a Republicii Moldova pe piața românească și europeană.

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și cred că avem ingredientele necesare, în măsura în care reformele continuă pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, să încurajăm și investitori români, atât companii de stat puternice, dar și investitori privați.

Advertisement

Şi aici există deja acorduri, protocoale de cooperare între Transgaz și partenerul moldovean, între Transelectrica din România și partenerul moldovean", a declarat Cioloș.

El a precizat că aceste companii sunt pregătite să studieze inclusiv posibilitatea de a investi în Republica Moldova.

O bancă importantă, dar necunoscută

"Ştiu că există deja o bancă importantă din România care este gata să vină să investească aici. Vom încuraja și alți investitori privați”, a adăugat premierul român, fără a da un nume.

De asemenea prim-ministrul României s-a referit și la deschiderea unei filiale a fondului de garantare și creditare a întreprinderilor mici și mijlocii din România, care să-și deschidă o filială în Republica Moldova pentru a finanța proiectele IMM-urilor.

Pavel Filip a mulțumit partenerilor români pentru susținerea acordată Republicii Moldova, subliniind semnificația vizitei Premierului Cioloș la Chișinău: „Actuala vizită are loc într-un moment semnificativ pentru ambele state - Republica Moldova va sărbători pe 27 august cea de-a 25 aniversare a proclamării independenței sale și 25 ani de relații bilaterale”, a menționat premierul moldovean.

"Moldova urmărește nu doar să se racordeze la spațiul de valori și principii europene, ci și la rețelele europene de energie, pentru a înlătura vechi și importante vulnerabilități. România a fost și rămâne în continuare cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova, contribuind la aspirația noastră de a ne transforma într-un stat european și democratic”, a declarat Pavel Filip.

Citiți și: 

Planul de expansiune economică a României în Moldova

În acest context, părțile au convenit să accelereze în următoarele luni cooperarea energetică, care este o prioritate comună într-o regiune din ce în ce mai complexă, inclusiv din punct de vedere al securității.

De notat că România este principalul partener comercial al Moldovei, dar valoarea investițiilor românești în economia moldovenească de abia trece de 170 milioane de euro. 

Printre cele mai cunoscuți investitori din dreapta Prutului se numără Petrom, BCR, European Drinks, Romsym Data, Banca Transilvania, Pro TV, Adevărul Holding etc. Totodată, multe dintre corporațiile internaționale (Orange, Metro, Coca Cola, Société Générale, Lafarge, Procter & Gamble, Draexlmaier) au venit în Moldova pe filieră românească.Oportunitati