De la mere, la hrean și căpșune

shadow
Luni, 22.08.2016 14:20   3108
Producătorii moldovenii continuă să-și diversifice piețele de desfacere a producției agricole, dar și asortimentul, arată date ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

În primele șapte luni ale acestui an exporturile de fructe au crescut practic de două ori față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Agenției pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Exportăm mai mult, dar în mai multe state

Astfel în această perioadă peste hotarele țării au fost livrate aproape 109.000 de tone de fructe, față de aproape 60.000 tone, exportate în aceeași perioadă a anului 2015.

Au fost exportate 87.000 de tone de mere, față de 52.000 de tone în aceeași perioadă a anului trecut; 2.800 de tone de piersici, în timp ce anul trecut nu au fost exportați. În aceeași perioadă a anului 2016 s-au exportat 956 tone de zmeură, față de 478 tone în primele șapte luni din 2015.

S-a majorat mai mult de patru ori și cantitatea de căpșune exportate: 360 de tone față de 80 de tone. Au fost exportate 173 tone de rădăcini de hrean, 600 tone de nuci în coajă, struguri de masă – 11.500 de tone, caise – 6.944 de tone etc, arată statisticile prezentate de ANSA.

Principala piață de desfacere a rămas Rusia, unde s-au dus circa 44.000 de tone de fructe, adică 40%, iar restul – în UE, alte țări din CSI și Asia.

Advertisement

Cu toate acestea Rusia continuă să impună o serie de restricții la accesul produselor vegetale din Moldova.

”Rusia continuă să vină cu lista companiilor care pot exporta. Au fost circa 240 de companii care puteau exporta tot tipul de produse vegetale. Ulterior li s-a pus interdicție la sâmburoase și mere. O parte din ele au dispărut. Altele au fost incluse suplimentar. Noi insistăm ca aceste liste să fie excluse. Dacă se va menține această procedură, vom insista ca listele să vină de la noi și să exporte toți cei care au capacități de procesare. Nu fiecare producător trebuie să fie și exportator, așa cum condiționează Federația Rusă. Practica internațională arată că trebuie să fie structuri care preiau marfa, o spala, o împachetează. Ele tot trebuie să aibă dreptul să exporte”, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul general al ANSA.

Potrivit datelor ANSA, în prezent peste o mie de companii din Republica Moldova își exportă marfa în peste 70 de state. Doar de la începutul acestui an Agenția a eliberat certificate fitosanitare pentru export în mai mult de 50 de state.

Numărul statelor cu destinația de export a produselor din Moldova a ajuns la 70. În anul 2016 au fost eliberate certificate fitosanitare pentru mai mult de 50 de state:

- țările Uniunii Europene – România, Marea Britanie, Austria, Elveția, Franța, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Spania, Germania produse: fructe (prune, struguri, mere), cereale (grîu, porumb, orz), culturi tehnice (floarea soarelui, rapița, soia, tărîța de grîu),
- țările CSI – Federația Rusă, Belorusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Uzbekistan, produse: fructe (semincioase și sîmburoase), struguri,
- Ucraina prin intermediul porturilor Reni și Odesa: cereale (grîu, orz, porumb), culturile tehnice: floarea soarelui, soia, rapița,
- Georgia – cartofi, mere, ceapă, mături din sorg,
Alte state – Bangladeș (grîu, mere), China (lemn, semința de struguri), Egipt (semințe de bostan, migdal), Filipine (grîu, făina din grîu), Turcia (cereale), Israel (grîu), Indonesia (floarea soarelui, cereale), Kuweit (porumb), Malaesia (cereale), Nepal (rapița), Sudan (grîu, floarea soarelui), Taiwan (cereale), Vietnam (cereale).



Oportunitati