Cât de profitabil este Aeroportul Internațional Chișinău după concesionare

shadow
Sâmbătă, 13.08.2016 09:50   7186
Concesionarea în august 2013 a Aeroportului Internațional Chișinău continuă să provoace discuții și scandaluri. În același timp după concesionare numărul pasagerilor transportați prin Aeroport s-a majorat de două ori, dar veniturile statului nu au crescut

La finele lunii august 2016 se vor împlini trei ani de la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău de către Guvernul Republicii Moldova. Evenimentul continuă să provoace discuții și scandaluri, legate de transparența cu care s-a făcut această operațiune, cine stă în spatele ei și ce a câștigat Republica Moldova de pe urma acestui pas.

Din nou se cere anularea contractului de concesiune

Mai nou și fostul ministru al Educației, lidera partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu susține că Acordul de concesionare a Aeroportului a fost semnat cu încălcarea legislației.

În opinia ei, în timp ce câștigător al concursului a fost declarat Aeroportul Habarovsk și Kolomenschii Zavod, contractul de concesionare a fost semnat cu altă persoană juridică, și anume cu SRL Avia Invest, care nu a participat la licitație și care nu a demonstrat că satisface criteriile care trebuiau să stea la baza atribuirii contractului de concesionare.

Maia Sandu considera că această încălcare este suficientă pentru a declara nulitatea contractului și că după furtul bancar, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău ar fi a doua afacere în care actualul guvern refuză să facă lumină.

În replică administrația Avia Invest o acuză pe Maia Sandu de declarații populiste, care ar fi legate de campania electorală. Totodată Avia Invest enumără o serie de investiții care ar confirma îndeplinirea condițiilor contractuale și îi amenință cu judecată pe toți cei care vor face declarații populiste.

Încălcări la executarea planului de investiții

De notat că un an în urmă Guvernul anunța că întreprinderea trebuia să investească și să execute lucrări în valoare de 45 de milioane de euro, până la 30 august 2015. În același timp Avia Invest a raportat Guvernului investiții de 46 de milioane de euro în Aeroport, din care 16 milioane de euro reprezintă plăți în avans pentru lucrări care abia urmează să fie executate. 

Executivul pregătește o lovitură pentru Shor

Anul trecut a fost creată și o comisie de anchetă în frunte cu ministrul Justiției Vladimir Cebotari, care deși a depistat mai multe încălcări a constatat că nu ar exista motive de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău

"Nu există temeiuri.

Advertisement

Grupul a identificat un șir de riscuri ce țin de administrarea acestui contract. Raportul grupului de lucru a fost votat unanim și în el sunt indentificate punctele slabe în poziția guvernului. Concluzia raportului se bazeaza pe constatări. Astfel investitorul a efectuat lucrările prevăzute în punctele 1, 2, 3, dar sunt și lucruri care încă nu au fost efectuate", a precizat ministrul.

În același timp Vladimir Cebotari susținea că potrivit contractului, până la 30 august 2015, Avia Invest trebuia să fi dat în exploatare trei unități fixate pentru prima etapă. Este vorba de parcare, facilitățile aeroportuare (sosiri/plecări) și facilități externe, cum ar fi pista de decolare/aterizare. Până în toamna 2015 era dată în exploatare doar parcarea subterană.

În același timp se uită de un alt aspect al problemei: ce beneficii a obținut până acum Guvernul de la concesionarea Aeroportului. 

Astfel Avia Invest nu prezintă pe pagina sa WEB rapoarte anuale de activitate, venituril, profitul și valoarea taxelor achitate statului pentru obiectivele luate în concesiune, ci doar niște informații sumare în unele comunicate de presă, care nu oferă însă o imagine clară a stării financiare și a investițiilor realizate.

Datele publice relevă însă beneficiile obținute de stat sunt deocamdată mici, asta în condițiile în care în ultimii doi ani numărul pasagerilor ce au beneficiat de serviciile Aeroportului s-au majorat de circa două ori. 

Astfel datele oficiale (mf.gov.md și date.gov.md) privind rezultatele activității Aeroportului Internațional Chișinău arată că până la concesionare întreprinderea obținea profituri importante, cel mai mare fiind în 2010 - 54,8 milioane lei, sau peste 4,4 milioane de dolari.

În același timp după concesionare profitul Aeroportului a fost de 9,4 milioane lei, sau 0,7 milioane de dolari în 2014 și de 20,4 milioane lei (circa 1,1 milioane dolari) în 2015.

Aeroportul Chișinău „a zburat” în ofshore

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

În primăvara anului 2014 acționar majoritar la Avia Invest ajunge firma Komaksavia și Upravliaiușcia Kompania Komaks (UK Komaks) - cu 99%. Proprietari la TB Team Management LLP sunt firmele Dylox United LTD de pe insulele Virgine Britanice și Valtara A.V.V. din Aruba (ofshore ce face parte din federația de insule ce intră în componența Olandei). Cine este beneficiarul final al acestei structuri "stufoase" de proprietate nu este clar.

Citiți și: Compania unui miliardar rus și afaceriști locali vor reconstrui pista Aeroportului

Citiți și: CNA: Guvernul trebuie să anuleze contractul de concesionare a Aeroportului

Trei ani în urmă juriștii au sesizat asupra mai multor prevederi suspecte din contractul de concesiunea. Astfel operatorul privat, adică Avia Invest, poate pune în gaj activele aeroportului, dar cu acordul statului.

În cazul în care Avia Invest abandonează proiectul, statul oricum nu va avea controlul aeroportului, fiindcă el va fi gajat; iar creditorii vor decide ce se va întâmpla cu el mai departe.

O altă prevedere este că dacă contractul se reziliază din greșeala statului, statul va plăti operatorului privat 100% din investiția făcută (clauza 25.5).  La fel statul trebuie să mențină tarife care vor asigura rambursarea și rentabilitatea investițiilor (clauza 15.11).

În același timp contractul prevede și faptul că concesionarul nu trebuie să dețină niciun alt aeroport în rază de 700 km.

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.  

   



Oportunitati