O inovație fiscală de la președintele Parlamentului Andrian Candu

shadow
Luni, 08.08.2016 08:06   2819
Autoritățile propun implementarea în legislația fiscală a Republicii Moldova a conceptului de Soluție Fiscală Individuală Anticipată, care are drept scop creșterea gradului de transparență în aplicarea legislației fiscale și îmbunătățirea climatului investițional

O inițiativă mai veche a lui Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova ar putea deveni lege din anul 2017. E vorba de implementarea în legislația fiscală a Republicii Moldova a conceptului de Soluție Fiscală Individuală Anticipată (SFIA), care a fost inclus deja în proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2017.

Măsura dată are drept scop creșterea gradului de transparență în aplicarea legislației fiscale și îmbunătățirea climatului investițional în Republica Moldova.

Va exclude riscul intrepretării unor prevederi fiscale

Potrivit Ministerului Finanțelor, "SFIA este un act emis de autoritățile fiscale în vederea soluționării unei cereri a persoanei fizice și persoanei juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător referitoare la reglementarea unor situații fiscale specifice".

Prin emiterea unei SFIA, organul fiscal va preciza modul în care urmează a fi aplicate prevederile legislației fiscale pentru o anumită situație sau în cazul unor tranzacții specifice. Astfel din momentul emiterii, SFIA devine obligatorie pentru organele fiscale și alte organe cu atribuții de administrare fiscală, cu condiția că termenii și condițiile stabilite inițial să fie respectate de către persoana fizică și persoana juridică ce desfășoară activitate de întreprinzător, iar cadrul legal fiscal să rămână neschimbat.

În consecință, contribuabilul va reduce expunerea față de eventualele riscuri fiscale care ar putea decurge din interpretarea eronată a normelor fiscale și va obține certitudine vizavi de tratamentul fiscal aferent tranzacțiilor desfășurate.

Advertisement

În acest sens este elocvent cazul companiei germane Draexlmaier, care a solicitat organului fiscal Bălți o interpretare referitor la acordarea ajutoarelor materiale. După doi-trei ani Fiscul a calificat, că la calcularea impozitelor și taxelor au fost comise erori, inclusiv la acordare de ajutoare materiale. În consecință au fost calculate penalități și amenzi pentru neplata la termen, încasate forțat anumite sume de bani, iar compania a amenințat în 2012 cu retragerea de pe piața Moldovei.

Astfel, SFIA reprezintă pentru persoanele fizice și persoanele juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător un instrument ce oferă posibilitatea de a gestiona riscul fiscal la care se supun datorită unor lacune în legislație sau a unor prevederi normative interpretabile.

Ar putea elimina situațiile de conflict între stat și companii

Totodată, implementarea conceptului și procedurii de emitere a SFIA prezintă beneficii și pentru stat, din considerentul că vor reduce situațiile de conflict între autorități și persoanele fizice și persoanele juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător și va servi drept oportunitate de perfecționare a legislației fiscale.

Adoptarea unui cadru legislativ funcțional în domeniul SFIA, precum și asigurarea conformării practicii autorităților fiscale cu aceste prevederi normative va încuraja companiile ce intenționează să efectueze investiții în Republica Moldova.

Potrivit autorilor posibilitatea de a obține o SFIA oferă următoarele oportunități:

  • consolidează încrederea c persoanei fizice și persoanei juridice ce desfășoare activitate de întreprinzător în corectitudinea tratamentului fiscal aplicat la o situație concretă;
  • stabilitate și previzibilitate;
  • permite planificare financiară pe termen lung;
  • reduce esențial numărul interpretărilor eronate aferent legislației fiscale;
  • la fel, un argument în plus pentru investitorii străini este că emiterea SFIA reprezintă o practică fiscală internațională care și-a dovedit funcționalitatea și viabilitatea în timp. 

Printre țările din regiune, care au implementat SFIA se numără România, Germania, Polonia, Ungaria, Suedia și Austria. 

De notat că procedura de modificare și perfecționare a unor acte legislative în vigoare, din care va rezulta politica bugetară, fiscală și vamală pe anul 2017 a demarat pe 8 aprilie 2016. 

Citiți și: Surpriză fiscală de la noul Guvern: O nouă taxă pentru automobiliștiOportunitati