Gazul lichefiat s-a scumpit cu peste 6%

shadow
Duminică, 07.08.2016 06:09   3028
În zilele de odihnă stațiile de alimentare cu carburanți au majorat cu circa 50 de bani prețul unui litru de gaz petrolier lichefiat, acesta ajungând la un cost de 8,55 lei pentru un litru

Continuă ajustarea treptată a prețurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL) la stațiile de alimentare cu carburanți din Moldova. Astfel în zilele de odihnă prețul unui litru de GPL s-a majorat cu încă 50 de bani și a ajuns la 8,55 lei.

Este deja a doua majorare de preț la GPL în ultimele 10 zile, iar per total costul unui litru a urcat cu peste un leu, sau cu circa 13%.

Modificările de preț se datorează atât evoluțiilor de pe piețele regionale, cât și a celor interne. Astfel în lunile august-septembrie în regiune de regulă crește cererea de GPL și respectiv se majorează prețurile.

Un alt factor este majorarea de la 1 iulie 2016 cu circa 10% a accizelor la GPL, dar și faptul că Parlamentul a modificat mecanismul de formare a prețurilor de comercializare a gazului lichefiat.

Advertisement

Astfel Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut dreptul doar o lună și ceva de a stabili prețurile plafon de comercializare cu a gazului lichefiat, timp în care a redus abrupt cu circa 20% prețul de comercializare a GPL: de la 8,80 lei la 7,20 lei. 

Potrivit noilor amendamente la Legea produselor petroliere, prețurile de comercializare cu ridicata și cu amănuntul a gazului lichefiat vor fi stabilite de operatorii de pe piață după un alt mecanism, stabilit în Metodologia de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Cât despre prețul la benzină și motorină, apoi pentru perioada 27 iulie-9 august 2016, ANRE a stabilit plafonul de 15,52 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 31 de bani mai puțin decât a fost în precedentele două săptămâni. Pentru motorină plafonul este de 13,54 lei, cu aproape 50 de bani mai puțin decât până pe 27 iulie.

Operatorii nu au dreptul să vândă combustibil cu amănuntul la prețuri mai mari, decât prețul maxim stabilit de ANRE. Pe acei care vor încalcă legea îi așteptă sancțiuni dure, până la revocarea licențelor.

Efectele deciziei ANRE: Benzină s­a ieftinit cu 1%, iar gazul cu 20%Oportunitati