Falimentul sistemului de pensii

shadow
Joi, 04.08.2016 06:36   5565
Sistemul de pensii din Republica Moldova va fi reformat începând cu 2017, promite premierul Pavel Filip. Reforma este necesară nu doar pentru a elimina inechitățile, dar și pentru a preveni un faliment al întregului sistem

Autoritățile Republicii Moldova anunță o nouă reformă radicală, cea a sistemului actual de pensii, începând cu 1 ianuarie 2017.

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat pe 3 august, decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului de pensii, care va fi un proces de schimbare complex, ce va pune accent pe echitatea socială.

Sistemul de pensii de tip sovietic privilegiază polițiștii și lasă academicienii la limita sărăcie

”Noi am demarat în ultimele șase luni reforme importante pentru Republica Moldova în mai multe domenii. Cele mai multe se regăsesc în Foaia de Parcurs. Dar trebuie să ținem cont că aceste reforme trebuie să fie suportabile și echitabile, mai ales pentru categoriile social vulnerabile. Nu facem experimente pe oameni, ci legi bune pentru oameni”, a dat asigurări premierul.

Potrivit Guvernului, conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii și racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii.

Trei probleme majore

În urma analizei efectuate, membrii unui grup de lucru creat încă un an în urmă, au identificat trei probleme majore: inechitatea în stabilirea pensiei între diferite categorii de cetățeni, nivelul redus al beneficiilor și faptul că sistemul de pensii nu este sustenabil.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Piața muncii   Protecția consumatorilor   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati