Studiu: Moldova ar putea adera la Uniunea Euroasiatică în anii 2017-2018

shadow
Joi, 04.08.2016 05:10   5543
În următorii doi ani este posibilă extinderea Uniunii Euroasiatice datorită aderării Moldovei și Tadjukistanului, susține grupul analitic ucrainean Da Vinci

O serie de evoluții din Moldova și în relațiile moldo-ruse, cât și extinderea retoricii proruse denotă o apropiere între cele două țări, care ar putea culmina chiar cu o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică (UEEA), susține într-o analiză grupul analitic ucrainean Da Vinci AG.

Foaia de parcurs și Transnistria

Potrivit analiștilor ucraineni, actuala elită de la conducerea Moldovei s-a angajat într-o extindere a relațiilor economice cu Rusia. "Desigur, continuarea și punerea în practică a acestei politici va depinde mult de evoluțiile politice din Moldova, dar noi credem că, în cazul exportatorilor ucraineni, aceștia se vor confrunta în continuare cu grave dificultăți la accesul pe această piață", se arată în analiză.

Totodată experții grupului Da Vinci AG menționează în acest sens și intensificarea negocierilor dintre Rusia și Moldova privind "foaia de parcurs" pentru restabilirea relațiile comerciale dintre cele două țări.

În plus autorii susțin că unul dintre agenții de influență a Moscovei la Chișinău, Igor Dodon, care are potențialul de a deveni în curând președintele statului, a declarat că Rusia oferă Moldovei posibilitatea de a reveni la piață și pentru a restabili relațiile comerciale.

Advertisement

"Până în prezent, chestiunea aderării Moldovei la UEEA nu a fost tirajată în mass-media, dar ne așteptăm ca în această toamnă subiectul să devină obiect de discuții pe agenda politică. Posibila reintegrare a Transnistriei în Republica Moldova poate crea baza necesară pentru realizarea în practică a aderării Moldovei la Uniunea Euroasiatică", prognozează experții ucraineni.

Astfel, în anii 2017-2018 la UEEA se pot alătura doi noi membri - Tadjikistan și Moldova, concluzionează Da Vinci.

"Expansiunea va avea o importanță exclusiv geopolitică și nu va duce la procese semnificative de sinergie economică în cadrul acestei Uniuni", prezic cei de la Da Vinci AG. Analiștii cred că Rusia încearcă astfel să-și consolideze, zona de influență în Vestul și Sudul spațiului postsovietic, pentru a obține mai multe pârghii de influență, nu numai în aceste țări, dar, și asupra Ucrainei și Uzbekistanului.

Analiștii de la Kiev estimează că în cazul Tadjikistanului, planurile Federației Ruse vor întâmpina rezistență din partea Chinei și Statele Unite ale Americii, iar în Republica Moldova din partea SUA, România și Ucraina.

Totodată ei apreciează că o eventuală adrerare a celor două țări la această Uniunea va avea un impact economic minor asupra Ucrainei. În plus în cazul integrării Chișinăului în asociație, Ucraina va avea o oportunitate în plus de a pune presiune asupra Uniunii Euroasiatice.

Şantajul rusesc

Uniunea Economică Euroasiatică (Vamală) a fost creată oficial pe 1 ianuarie 2015 și în prezent din ea fac parte cinci țări: Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan.

Conducerea Rusiei a solicitat în mod repetat ca Moldova și alte state postsovietice să adere la Uniunea Vamală, în detrimentul ZLSAC cu UE.

Aceste „invitații” au fost acompaniate de argumente precum prețul redus al resurselor energetice, dar și șantaj cu tarife mai mari sau bariere comerciale,etc.

Un studiu realizat de Banca Mondială, susținut de concluzii similare constatate de BERD, arată că o eventuală aderare la această Uniune va fi un document cadru care va reduce PIB-ul, iar consecințele negative ale devierilor comerciale în mod clar vor depăși orice rezultat pozitiv. Oportunitati