Cele 105 de soluții pentru a lăsa bugetul cu o gaură de 57 miliarde de lei

shadow
Luni, 01.08.2016 03:21   8688
Bugetul de stat ratează anual venituri de zeci de miliarde de lei din cauza numeroaselor scutiri de la plata taxelor, accizelor la importul și comercializarea mărfurilor, acordate cu generozitate de Guvern și Parlament

Fluxul încasărilor la bugetul de stat în anul 2015, dar și în anii 2011-2015 a fost influențat semnificativ de numeroasele facilități fiscale și vamale acordate de autorități la plata drepturilor de import, valoarea cărora a constituit 57,4 miliarde de lei, arată un raport de audit efectuat de Curtea de Conturi.

Cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani

Potrivit raportului, doar pentru anul 2015, suma acestora a fost de circa 14,7 miliarde de lei, ceea ce constituie peste 48% din cheltuielile bugetului de stat executate în același an (30,1 miliarde de lei), fiind cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani.

„Cota cea mai mare din totalul facilităților o deține taxa pe valoare adăugată (TVA) la importul și comercializarea de mărfuri, care în anul 2015 a constituit circa 11 miliarde de lei, cu 20% mai mult ca în anul 2014", au precizat auditorii Curții de Conturi.

Totodată, ca pondere în Produsul Intern Brut, facilitățile fiscale și vamale au constituit în 2015 12,1% și respectiv, 37,1% - ca pondere în Bugetul Public Național, iar în bugetul de stat și bugetele unităților administrativ-teritoriale - circa 50,9%.

Moldova, țara duty free

Printre cele mai scandaloase facilități se numără cele acordate proprietarilor de magazine duty free din țară care duc la diminuarea acumulărilor la bugetul de stat.

Astfel auditorii au constatat faptul că facilitățile fiscale acordate magazinelor duty free s-au majorat de patru ori în ultimii cinci ani: de la 244,6 milioane lei în 2011, la 904 milioane lei în 2015.

În prezent pe teritoriul țării noastre există 23 de magazine duty free, dintre care 19 la ieșirea din țară, 3 la intrarea în țară și unul pentru deservirea corpului diplomatic.

O modificare a Codului Vamal a permis de la 13 ianuarie 2012 amplasarea magazinelor duty free înaintea punctului de control al pașapoartelor în zona intrării pe teritoriul Republici Moldova, iar această situație nu se regăsește în practica țărilor europene. Potrivit auditorilor această prevedere încalcă principiul echității fiscale, fiindcă Între aceste magazine și cele din interiorul țării nu există nici o deosebire în afara scutirii de impozite și taxe.

„În loc de Aeroport Chișinău poți să scrii duty free Chișinău, nici nu știi unde ai nimerit acolo. Acelea de la hotar cu raioanele din stânga Nistrului ajung deja la un miliard de lei înlesniri. De ce românii le-au lichidat, dar la noi o jumătate de țară este duty free? De ce jocurile de noroc sunt atât de populare, de ce li se acordă facilități de 85 milioane de lei pentru anul trecut?", a întrebat retoric Serafim Urechean la ultima ședință în funcția de președinte al Curții de Conturi.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Legislația și reglementările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati