Octavian Armașu: În august am putea primi prima tranșă a creditului românesc

shadow
Sâmbătă, 30.07.2016 10:50   2073
Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova susține că după semnarea Acordului cu FMI, din august ar putea să fie deblocată creditarea externă și va fi alocată prima tranșă a creditului romanesc, iar apoi vor veni și altele

Faptul că Guvernul a reușit să obțină de la Fondul Monetar Internațional (FMI) un acord - așa-zisul staff level agreement, aceasta deschide, practic, calea spre semnarea unui Acord de finanțare de 179 de milioane de dolari pentru următorii trei ani și la deblocarea finanțării externe, susține Octavian Armașu. ministrul de Finanțe.

Ministrul sigur că finanțarea externă se va debloca

"Treptat se vor debloca finanțările externe. Cel mai probabil, în august vom primi prima tranșă a creditului romanesc, iar apoi vor veni și altele”, a declarat Octavian Armașu, în cadrul celei de-a treia ședințe a Grupului de Dialog Economic, organizate de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM).

Amintim că anterior și noul ambasador al României la Chișinău, Daniel Ioniță a declarat că România va acorda primă tranșă din credit doar după ce Moldova va încheia un acord cu FMI.

Advertisement

Totodată, ministrul de Finanțe și-a arătat deschiderea pentru un dialog cu oamenii de afaceri și i-a îndemnat să vină cu propuneri concrete pe marginea proiectului bugetului pentru 2017 la care lucrează în prezent ministerul.

La rândul lor, șefii de la Fisc și Vamă au prezentat reprezentanților lumii de afaceri măsurile pe care le întreprind instituțiile pe care le conduc în beneficiul oamenilor de afaceri din Republica Moldova.

”Sigur, oamenii de afaceri se pot confrunta cu cerințe nejustificate, rețineri la vamă, intervenții subiective. Dacă vă întâlniți cu astfel de situații, cereți audiență. Eu mă voi clarifica cu fiecare din ele personal. Cei care comit lucruri ilegale, vor fi anchetați și dacă s-au făcut vinovați, vor fi și sancționați”, a promis Vitalie Vrabie șeful Vămii.

Despre reforma Serviciului Fiscal a vorbit și Serghei Pușcuța care a arătat că instituția pe care o conduce întreprinde măsuri pentru creșterea pregătirii angajaților și pentru eliminarea surselor de corupție din sistem.

”Încercăm să creăm un sistem care nu va permite manifestarea factorului uman. Ne axăm pe servicii electronice”, a menționat șeful Fiscului.

În schimb oamenii de afaceri au pledat pentru un parteneriat între stat și mediul de afaceri, care să presupună crearea unor reguli clare de activitate pentru antreprenorii din Republica Moldova.
Grupul de Dialog Economic este o platformă inițiată de AOAM cu scopul consolidării dialogului dintre reprezentanții mediului de afaceri și factorii de decizie ai statului.Oportunitati