Criză petrolieră artificială în Transnistria

shadow
Sâmbătă, 23.07.2016 07:03   5212
În regiunea separatistă se extinde criza și la deficitul de alimente și valută s-a adăugat și lipsa de carburanți, anunță presa locală. Autoritățile dau vină pe blocada feroviară, dar la mijloc ar putea fi anumite interese

După criza de pe piața valutară și cea alimentară, regiunea transnistreană se confruntă în prezent cu o nouă criză, cea a carburanților, anunță postul de televiziune TSV, controlat de grupul Sheriff.

Motorina a dispărut

"La benzinăriile Sheriff nu se mai vinde motorină. Totodată benzina A95 din stocuri este suficientă doar pentru câteva zile. De vină este faptul că Moldova și Ucraina au blocat transportul de combustibil în Transnistria, ceea ce este o încălcare a acordurilor anterioare. De fapt, republica noastră s-a pomenit într-o blocadă a carburanților", se afirmă într-un reportaj al TSV.

Potrivit autorilor combustibilul ce urma să ajungă în regiunea separatistă este oprit de autoritățile din Ucraina, care îi obligă pe transportatori să returneze produsele petroliere în Belarus, de unde au fost importate. Astfel de la începutul lunii iulie de la hotar ar fi fost întoarse deja 64 de cisterne cu carburanți. La mijloc ar fi decizia autorităților din Ucraina de a închide tranzitul de mărfuri prin posturile vamale Pervomaisk și Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean.

Advertisement

Tiraspolul nu vrea ca importul să fie verificat de Chișinău

Şi așa-zisul guvern de la Tiraspol dă vina pentru sistuația creată pe autoritățile Ucrainei și Moldovei, care ar fi impus " blocadă feroviară" a regiunii.

"Decizia de a interzice transportul de mărfuri pe cale ferată în Transnistria de către întreprinderile de profil din Ucraina și Moldova este una motivată politic, încalcă procesul de reglementare și este o tentativă de a pune sub control tot importul pe cale ferată și de al transfera în jurisdicția Republicii Moldova. Astfel de măsuri sunt un element al războiului economic în curs de desfășurare împotriva Transnistriei", se arată într-o declarație a așa-zisului guvern.

O criză artificială

Curios este că datele serviciului vamal local contrazic cele anunțate de grupul Sheriff și așa-zisul guvern al Transnistriei.

Acesta anunță o reducere a importului de produse petroliere în perioada 1-18 iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015, dar doar cu 11%, adică nu e una semnificativă încât să afecteze securitatea regiunii. Vameșii precizează că importul de motorină chiar s-a majorat cu 50%, până la 2.400 de tone.

Referitor la Sheriff, așa-zisul serviciu vamal face chiar o precizare. "În această perioada compania Sheriff, care are o cotă de 75% la importul de carburanți, a majorat livrările cu circa 6%, inclusiv cele de motorină de patru ori", se arată într-o notă pe pagina WEB a serviciului local.

Altfel spus la mijloc ar putea fi o manipulare din partea principalului importator, dar și din partea autorităților separatiste care vor să importe produse pe baza documentelor eliberate de Chișinău, dar nu și ca acestea să fie verificate de organele vamale.

Citiți și: Situație dramatică la Tiraspol. La criza valutară se adaugă criza alimentară

Citiți și: Unde-­i miliardul? Şi la Tiraspol s­a descoperit că au dispărut în offshoruri peste 900 milioane de dolariOportunitati