Cât a pierdut și pierde Moldova din “exportul de creiere”

shadow
Joi, 21.07.2016 07:32   2102
Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de resursă umană în Rusia și UE, iar diaspora moldovenească doar din Rusia este echivalentă cu aproximativ 14% din populația țării, arată un studiu FMI.

Emigrarea din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, începând de la căderea Cortinei de Fier, în special spre țările din Vest a fost un fenomen unic, constată autorii unui studiu al Fondului Monetar Internațional (FMI) privind fenomenul migrației forței de muncă pe axa Est-Vest.

Un fenomen fără precedent

"În primul rând, a fost unul fără precedent după viteză, amploare și persistența în comparație cu experiențele de emigrare din în altă parte, în mare parte din cauza naturii big bang-ului de reintegrare a fostelor țări comuniste în economia mondială.

La aceasta a contribuit și costul redus al trecerii din estul spre vestul Europei, deoarece multe dintre țările de origine erau apropiate geografic și în plus au devenit rapid membrii ai pieței unice a UE sau au văzut îmbunătățirea perspectivelor de aderare la UE pe parcursul perioadei de 25 de ani.

În al doilea rând, mulți dintre emigranții din Estul Europei erau tineri și cu înaltă calificare, spre deosebire de alte perioade de emigrare", se precizează în studiu.

Totodată autorii susțin că acest "exod al creierelor" a coincis cu "îmbătrânirea populației în multe țări din Europa de Est, cu efecte de amploare asupra producției și a productivității acestora".

Principalul beneficiar UE și Rusia

În opinia autorilor cei care au avut cel mai mult de câștigat sunt înșiși emigranții și țările din Europa de Vest care i-au adoptat, în timp ce fenomenul a avut efecte dezastruoase pentru statele est-europene, accentuând declinul demografic și limitând sever perspectivele de dezvoltare a economiei, cu ramificații pentru sectorul privat, competitivitatea economică și convergența veniturilor populației către media europeană.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Piața muncii   Construcții și imobiliare   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati