Oferta Rusiei: Renunțați la integrarea în UE, cumpărați energia noastră și rămâneți în CSI

shadow
Joi, 14.07.2016 06:30   11696
Autoritățile de la Moscova au inclus în Foaia de parcurs privind colaborarea economică între Republica Moldova și Federația Rusă, 14 condiții pe care trebuie să le îndeplinească Chișinăul pentru restabilirea relațiilor comerciale.

Primele rezultate ale vizitei la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin devin publice. Astfel cotidianul rus Kommersant publică o sinteză a listei de 14 măsuri pe care Moscova le-a propus Chișinăului pentru a le pune în aplicare, ca să restabilească relațiile comerciale cu Rusia.

Convențional, aceste măsuri pot fi împărțite în tehnice, energetice și chiar geopolitice, constată Kommersant, care scrie că Chișinăul a reacționat deja la propunerile rusești - unele dintre ele au fost șterse.

Un nou 28 iunie!?

Versiunea rusească a Foii de parcurs privind colaborarea economică între Republica Moldova și Federația Rusă a fost trimisă autorităților de la Chișinău, încă pe 28 iunie (dată simbolică. În 1940 fiind anexată Basarabia la URSS n.r.), dar deja unele au fost modificate la cererea autorităților moldovenești.

"Doar unele dintre cele 14 puncte sunt cu adevărat tehnice, restul cerințelor se referă la punerea în aplicare a diferitelor acorduri semnate de Moldova în cadrul CSI, care pot contravine Acordului de Asociere cu UE. În particular, în schimbul reducerii barierelor în calea comerțului și a relațiilor economice cu Federației Ruse, Moscova cere de la Chișinău garanții pentru punerea în aplicare necondiționată a Acordului privind Zona de Comerț Liber din 18 octombrie 2011, precum și a acordurilor cu privire la certificare, metrologie, standardizare și medicină veterinară", scrie Kommersant.

Cât despre perspectivele de întoarcere pe piața rusă a vinurilor, fructelor și legumelor moldovenești, în document e descris vag: se propune continuarea cooperării în domeniul siguranței produselor.

Geopolitică, vin, fructe și legume

Un alt compartiment intitulat "Continuarea cooperării în cadrul CSI", pare a fi mai mult geopolitic, decât economic. Moscova dorește de la Chișinău asigurarea participării permanente la activitatea instituțiilor CSI, precum și garanții de aderare a Republicii Moldova la noile acorduri și decizii în cadrul CSI și respectarea noilor angajamente ce apar, notează Kommersant.

Potrivit publicației caracter politic poartă și cererile Federației Ruse de a include în Comisia interguvernamentală bilaterală privind comerțul și cooperarea economică a unor reprezentanți din regiunile pro-ruse - Găgăuzia și Transnistria. 

Printre cerințele economice se numără și crearea "condițiilor favorabile pentru accesul reciproc a producătorilor pe piețele părților semnatare".

 

Pentru a vedea articolul complet vă rugam sa va înregistrați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati