Unde-i miliardul? 25 de milioane lei de la Banca Socială „spălați” în vin

shadow
Miercuri, 13.07.2016 11:02   10239
O vinărie controlată de omul de afaceri Corneliu Ţurcanu a luat cu împrumut 25 de milioane de lei, dar a depus gaj, averea deja gajată pentru alte credite de la Banca Socială. Lichidatorul băncii susține că e vorba de o schemă de fraudare.

Numărul celor care au contribuit la devalizarea sistemului bancar și dispariția miliardului de la cele trei bănci și încearcă să scape de pedeapsă, dar mai ales să nu returneze milioanele de lei continuă să se extindă.

Unul dintre aceștia pare a fi afaceristul Corneliu Ţurcanu, devenit celebru în 2007 când a încasat de la Republica Moldova 2,5 milioane de euro, despăgubiri în cazul Oferta-Plus contra Moldovei.

Schema "titirezul" 

În ziua de 25 noiembrie 2014, exact când mai multe firme fantome au primit credite de miliarde de lei de la Banca Socială, Corneliu Ţurcanu împreună cu soția sa au efectuat și ei o serie de operațiuni dubioase pe conturile de la această bancă, deținute de ei și firmele afiliate, ca în final să dispară 25 de milioane de lei. Metoda utilizată este una consacrată: Titirezul.

O sesizare adresată pe 20 mai 2016, Centrului Național Anticorupție, de Sergiu Berghie, lichidatorul Băncii Sociale, relevă cu lux de amănunte cum s-a derulat operațiunea.

Potrivit documentului, pe 25 noiembrie 2014, SRL Vinăria Zîmbreni (singur fondator Corneliu Ţurcanu) a semnat un contract de împrumut în valoare de 1,66 milioane de dolari (circa 25 de milioane lei) cu firma Nox DDV, cu scadența pe 31 decembrie 2015.

În aceeași zi banii au fost rotiți de câteva ori (metodă "titirezul") prin conturile de la Banca Socială deținute de familia Ţurcanu și firmele afiliate, cu scopul de a crea o datorie fictivă.

Astfel la ora 14.18 Ţurcanu transferă suma de 12 milioane de lei de pe un cont de depozit pe altul. Peste trei minute, la 14.21 afaceristul transferă deja suma de 16 milioane lei, dar de pe al doilea pe al treilea care este un cont curent. La 14.32 acesta transferă suma de 16 milioane de lei, deja pe contul curent al soției Liliana Ţurcanu.

Ultima încă la ora 14.24 a transferat de pe contul ei de depozit pe cel curent suma de 9 milioane lei. În consecință pe 25 noiembrie 2014, la ora 14.32 pe conutile Lilianei Ţurcanu se acumulase 25 de milioane lei, constată lichidatorul Băncii Sociale.

Imediat suma este transferată firmei Financial Investment Group SRL, (singur fondator Liliana Ţurcanu) cu destinația "majorarea capitalului statutar conform deciziei asociatului unic din 24 noiembrie 2014".

La aceeași oră, 14.32, Financial Investment Group transferă banii pe contul curent al firmei Nox DDV SRL, dar deja cu destinația "plata pentru cambia trata nr.001 din 25 aprilie 2014, trăgător SRL Servivet în baza contractului de vânzare/cumpărare a imobilelor", se arată în sesizarea semnată de Sergiu Berghie.

Advertisement

În aceeași clipă, suma de 25 de milioane lei, ajunge pe contul curent al Vinăriei Zîmbreni, iar peste un minut bani sunt transferați deja pe contul curent al lui Corneliu Ţurcanu, care la rândul său divizează suma și 9 milioane lei sunt direcționați pe contul soției sale ca restituire a creditului, iar 16 milioane se duc pe contul de depozit al său. O operațiunie similară a făcut și Liliana Ţurcanu. Astfel banii au circulat dus-întors, dar în final Vinăria Zîmbreni s-a ales cu o datorie de 25 milioane lei. 

Toți participanții sunt afiliați!

"Este ușor de urmărit faptul că suma de 25 de milioane lei a făcut o rotație prin conturile de la Banca Socială...., iar toate operațiunile au fost efectuate în același timp și loc în cadrul aceleiași filiale, astfel toți semnatarii ordinelor de plată au acționat în comun și prin înțelegere prealabilă, schema dată fiind premeditată și realizată simultan de persoanele implicate", menționează Sergiu Berghie, lichidatorul Băncii Sociale.

Potrivit lui aceștia sunt soții Liliana și Corneliu Ţurcanu și firmele afiliate: Vinăria Zîmbreni, Financial Investment Group, Nox DDV. Referitor la ultima Berghie precizează că deși are un alt fondator și administrator, "afilierea se confirmă prin acțiunile ei și participarea la schema frauduloasă".

Utilajele vinăriei gajate de câteva ori

Lucrurile nu s-au terminat însă aici. Ulterior pe 16 februarie 2015, între Nox DDV și vinărie a fost semnat un contract de gaj, neautentificat notarial. Conform acestuia, pentru a asigura executarea obligațiilor față de Nox DDV, Vinăria Zîmbreni a constituit un gaj, în favoarea ultimei în care au fost incluse utilajele de prelucrare a strugurilor și cele de fabricare și păstrare a vinului.

Acest utilaj însă era deja gajat la Banca Socială pentru credite contractate în anul 2013, în valoare de 1,09 milioane de euro și 6,8 milioane de lei pe care erau admise întârzieri.

Pe 1 septembrie 2015, Nox DDV a cesionat creanța vinăriei, unei alte firme Megavil Grup SRL, care astfel a dobândit toate drepturile de gaj/ipotecă. În plus pe 1 octombrie 2015, a mai fost semnat un contract de gaj suplimentar între Vinăria Zîmbreni și Megavil Grup. Era exact cu două săptămâni înainte de decizia de lichidare a Băncii Sociale.

Sergiu Berghie susține că toată schema cu împrumutul și gajul a avut drept scop "crearea unei stări de insolvabilitate fictivă și generarea de datorii Vinăriei Zîmbreni, față de altă companie afiliată. Aceasta era necesară pentru intenta inslovabilitatea și influența decizii, dar și pentru a primi fără justă cauză bunuri ale debitorului".

Ceea ce și s-a întâmplat. pe 22 ianuarie 2016, când Curtea de Apel a admis cererea Vinăriei Zîmbreni, de intentare a procesului de insolvență față de sine însuși. 

Pe 11 aprilie 2016, reprezentantul Băncii Sociale a aflat că pe lângă creanța instituției, a fost admisă și cea de 40,69 milioane lei a firmei Megavil Grup. 

Suspectați de spălare de bani

Lichidatorul Băncii Sociale susține că toate contractele dintre Nox DDV, Megavil Grup și Vinăria Zîmbreni sunt fictive, respectiv nule și a solicitat CNA "investigarea  tuturor acest fapte". La fel a solicitat ca CNA să facă o "apreciere legală a acțiunilor comise de factorii de decizie al companiilor Vinăria Zîmbreni, Nox DDV și Megavil, cât și cazul prezenței elementelor infracțiuni pornirea unei cauze penale și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate".

Controale la comandă cu sute de tone de răsărită dispărute la Combinatul de produse cerealiere

Victoria Timuș, de la serviciul de presă al CNA a precizat că circumstanțele din această sesizare se examinează ân cadrul unui alt dosar pornit la finele anului trecut de Procuratura Anticorupție.

În cadrul acestuia figurează Cornel și Liliana Ţurcanu și firmele Nox DDV și Financial Investment Grup.

Potrivit Procuraturii Anicorupție urmărirea penală a fost pornită pentru abuz de serviciu și spălăre de bani în proporții deosebit de mari, pentru care pedeapsa este închisoare de la 5 la 10 ani.

Cornel și Liliana Ţurcanu nu au putut fi găsiți pentru comentarii, iar la numerele de telefon deținute răspunde robotul operatorului cu mesajul că nu mai există.

Citiți și: O firmă fantomă a fost obligată să returneze Băncii Sociale peste trei miliarde de lei

Citiți și: Newsmaker: „Bancherul” căruia i-au fost promise 1.000 de hrivne pentru afacerea „miliardul” 

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

  



Oportunitati