Cele mai mari bănci din Moldova excluse de la cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii

shadow
Miercuri, 13.07.2016 04:38   6203
Programul de restructurare a sectorului horticol din Republica Moldova Livada Moldovei, cu un buget-record de 120 de milioane de euro, va fi lansat de autorități.

După doi ani de discuții, negocieri și amânări, cel mai mare proiect de de finanțare a agriculturii moldovenești, Programul de Restructurare a Sectorului Horticol (Livada Moldovei) va fi în sfârșit lansat.

Cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la ceremonia de inaugurare vor participa prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, șeful Delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Laszlo Baranyay, și viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Luca. Evenimentul va avea loc în livada de mere a companiei Velfruct Prim, din Coșernița, Criuleni.

Proiectul Livada Moldovei are o valoare record de 120 milioane de euro (circa 2,6 miliarde de lei), cât valoarea subvențiilor din ultimii cinci ani, are ca scop facilitarea și crearea condițiilor favorabile pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova.

Proiectul este finanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI) și este prevăzut pentru implementare în anii 2016-2020. La finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deși inițial era vorba de circa 52.000 de gospodării.

Banii oferiți de BEI vor fi investiți în tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină, modernizarea proceselor de procesare, dar și diversificarea piețelor de desfacere pentru fructele moldovenești.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati