Avem petrol și gaze! Autoritățile vor să afle câte

shadow
Marţi, 12.07.2016 07:35   3861
Autoritățile vor să concesioneze lucrările de cercetare geologică, inclusiv prospectare și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze în partea de sud a Republicii Moldova, mărginită la nord cu linia Ungheni-Basarabeasca, cu ulterioara lor exploatare.

Autoritățile de la Chișinău se arată sigure că în subsolul Republicii Moldova sunt zăcăminte importante de gaze și petrol, care trebuie doar găsite și scoase la suprafață.

"În urma generalizării și analizei rezultatelor tuturor cercetărilor geologice. se consideră de perspectivă descoperirea zăcămintelor de petrol și gaz în partea de sud a teritoriului republicii, mărginită la nord cu linia Ungheni-Basarabeasca", se arată într-o notă informativă semnată de ministrul Mediului Valeriu Munteanu. 

Concesionarea prospecțiunilor și a exploatării

Acesta propune "concesionarea lucrărilor de cercetare geologică, inclusiv prospectare și evaluare a zăcămintelor de substanțe minerale utile de importanță națională în scopul depistării acumulărilor de hidrocarburi (gaz, petrol) pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare".

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern "dreptul de desfășurare a lucrărilor de prospectare și evaluare a zăcămintelor de substanțe minerale utile de importanță națională în scopul depistării acumulărilor de hidrocarburi (gaz, petrol) pe teritoriul Republicii Moldova va fi acordat pe un termen de 5 ani, cu ulterioara lor exploatare pe un termen de 40 de ani, cu posibilitatea extinderii unice a acestui termen cu o perioadă de 10 ani, la solicitarea concesionarului".

Redevență de cel puțin 1%

Documentul prevede că firma ce va obține dreptul de concesiune va plăti redevența "în natură, sub forma rezultatelor obținute de concesionar ca urmare a realizării acestor lucrări, ... în mărime de cel puțin 1% din veniturile obținute din vânzări realizate din activitatea de exploatare a hidrocarburilor de către concesionar și va fi transferată la bugetul de stat".

Redevența se va calcula și se va achita din momentul începerii extragerilor de hidrocarburi de către concesionar.

Advertisement

O altă condiție este ca termenul începerii lucrărilor de prospectare și evaluare a zăcămintelor nu va depăși 24 luni de la data semnării contractului de concesiune.

Condiții: experiență internațională și investiții de 100 milioane dolari

Potrivit autorilor la concurs vor putea participa agenți economici din Moldova și străinătate, iar printre criteriile de selectare a concesionarului se numără: mărimea redevenței; perioada concesiunii; experiență regională de minimum 20 de ani în executarea lucrărilor de prospectare și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze; cel puțin 15 ani de experiență tehnică și de experiență legată de explorarea și dezvoltarea hidrocarburilor, inclusiv experiență în realizarea operațiunilor seismice 2D și 3D, de forare și de intervenție asupra sondelor de petrol și gaze, interpretarea și procesarea datelor legate de explorare, producerea, transportarea și comercializarea hidrocarburilor produse pe piețile din întreaga lume.

Printre alte condiții importante de numără realizarea de investiții de cel puțin 100 milioane dolari în astfel de proiecte în orice țară a lumii; capacitate managerială specializată și suficientă dezvoltării și implementării proiectului; tehnologii, echipament și tehnici avansate, resurse umane specializate și suficiente dezvoltării și implementării proiectelor de explorare și extragere hidrocarburi; sisteme adecvate și performante de monitorizare continuă a riscurilor aferente proiectului etc. 

Bătălia pentru resursele energetice ale Moldovei se încinge. În luptă s­a inclus și un offshore

Anterior Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie și Seismologie, susținea că aceste lucrări sunt necesare pentru a confirma sau infirma ipotezele privind existența unor importante zăcăminte de hidrocarburi în sudul țării.

„Avem nevoie de prospecțiuni serioase. Or, rezultatele forărilor efectuate în perioada sovietică, chiar și la adâncimi mai mari, nu mai sunt relevante. Anul trecut, am prezentat Ministerului Economiei propuneri privind patru zone unde ar putea fi efectuate prospecțiuni, iar în acest an - Ministerului Ecologie“, menționează savantul.

Avem rezerve de gaze dar nu le extragem

Rezervele de gaze naturale din Moldova sunt concentrate în special în raionul Cantemir, în apropierea localităților Victorovca și Baimaclia, iar cele cele de petrol la Văleni, Cahul și sunt exploatate de compania Valiexchimp. Cantitatea de gaze care poate fi extrasă chiar acum este estimată la circa un miliard de metri cubi.

Volumul pare unul nesemnificativ și poate asigura 90% din consumul țării noastre numai pentru un an. Totuși, resursele naturale rămân sub pământ, chiar dacă avem posibilități tehnice să le extragem.

Astfel din cele 21 de sonde existente, sunt funcționale vreo 15, de unde am putea obține lunar până la 300.000 de metri cubi de gaze. În același timp compania operează doar cu o sondă pentru că nu are acces la rețeaua națională de distribuție, din care se extrag doar 10.000-20.000 de metri cubi de gaze pe lună.

Au forat și rușii, și americanii

În perioada sovietică, pe tot teritoriul Moldova s-au făcut foraje pentru a afla dacă aici există rezerve de petrol și gaze. Lucrările au fost stopate în anii ’70, după descoperirea zăcămintelor uriașe de hidrocarburi în Siberia. Sondele au fost în mare parte distruse, iar rezultatele - ascunse.

20 de ani în urmă, în 1995, Guvernul a semnat un acord de concesiune cu Redeco LTD din SUA, care urma să exploreze și să extragă petrol și gaze din sudul țării timp de 20 de ani. În 2007, Executivul i-a retras companiei dreptul exclusiv pentru exploatarea zăcămintelor, deoarece aceasta nu și-a onorat angajamentele.  În mai 2008, Valiexchimp a preluat de la compania americană toate drepturile și obligațiunile.Oportunitati