Banii plătiți pentru energie, se duc direct în offshore

shadow
Luni, 11.07.2016 06:40   3283
Compania Energokapital de la Tiraspol ce ne livrează circa 80% din curentul electric are conturi la Victoriabank și doar în 2015 a transferat peste 19 milioane de dolari, sub formă de dividende pe conturile acționarului din Hongkong

Scandalul legat de firma Energokapital din Tiraspol, ce intermediază din noiembrie 2014, furnizarea de energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, companiilor de distribuție din Republica Moldova, se extinde.

Astfel se constată că banii plătiți de consumatorii din Republica Moldova pentru energia achiziționată de la Energokapital nici nu ajung la Tiraspol, ci se duc direct în offshore, folosind conturile deschise la Victoriabank.

Astfel doar în 2015 și primul trimestru al anului 2016, de pe conturile Energokapital de la Victoriabank, au fost transferați sub formă de dividende peste 19,2 milioane de dolari, pe conturile de la Aizkraukles Banka din Letonia (AB.LV) ale firmei Ornamental Art Limited, a anunțat Alexandr Harichkov, anchetator pe misiuni speciale la Comitetul de Anchetă al autoproclamatei rmn.

Ornamental Art Limited, o companie înregistrată în Hong Kong, este unul din proprietarii Energokapital și are fondatori exact pe aceeași adresă unde se află și Fortuna United LP, compania implicată direct în "furtul miliardului".  

La fel și Aizkraukles Banka din Letonia (AB.LV), care a fost obligată să achite o amendă de peste trei milioane de euro, pentru că a permis unor firme offshore să folosească ilegal conturile de la bancă pentru a acorda credite unor companii și persoane fizice din Moldova implicate în dispariția miliardului.

Advertisement

Anchetatorul de la Tiraspol a pus la dispoziția pretinșilor parlamentari transnistreni un șir de documente care demonstrează când au fost transferați bani unei companii offshore.

În dezvăluirile sale, anchetatorul face referire la implicarea directă a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, dar vinovăția acestuia urmează să fie demonstrată de organele de anchetă. Totodată, aceste informații au fost transmise și către procuratura din Federația Rusă, care urmează să verifice datele.

"Astfel, Energokapital procura gazul rusesc și îl vinde Centralei Electrice de la Cuciurgan (CERS Moldovenească). In schimb, CERS transmite firmei energie electrică, care, apoi este livrată în Moldova. Banii plătiți sunt acumulați în așa-zisul Fond de gaze de la Tiraspol. De acolo în Rusia, banii nu se transferă”, a explicat el.

Legătura dintre compania Energokapital de la Tiraspol și dispariția miliardului

Aminitim că la începutul lunii martie 2016, Guvernul a anunțat că societatea de stat Energocom a semnat un nou contract cu firma Energokapital ce prevede livrarea de curent electric până la 31 martie 2017 la un preț cu 28% mai mic.

Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenesc

Autoritățile de la Chișinău și nici administrația Victoriabank nu au comentat informațiile.

De notat că Energokapital cere în instanțele de la Chișinău ca societatea cu capital de stat Energocom să îi achite o datorie de circa 15 milioane de dolari.

Energokapital a fost fondată în octombrie 2014, de firma Bas Market din Tiraspol, înființată de Yuri Dzețul și Intercom Management Ltd din Belize. Am găsit o astfel de firmă dar în Panama. A doilea fondator este Ornamental Art Limited din Hong Kong.Oportunitati