La Tiraspol au găsit cine-i vinovat de dispariția miliardului

shadow
Luni, 04.07.2016 05:18   5025
Un documentar realizat de așa-zisul comitet vamal al Transnistriei scoate la iveală faptul că grupul Sheriff a beneficiat ani în șir de favoruri fiscale ceea ce i-ar fi permis să obțină profituri de miliarde de dolari.

O investigație derulată de așa-zisele organe vamale de la Tiraspol scoate la iveală cine ar fi de fapt principalul vinovat de ratarea de către regiune a unor venituri de circa un miliard de dolari și de transformarea ei în "gaură neagră".

Importator exclusiv

Autorii documentaruluisusțin că încă din anul 1997, grupul Sheriff a obținut statutul juridic de importator unic special, care a fost menținut până în anul 2012, când la putere a venit actualul lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuk.

"Acest statut îi oferea dreptul exclusiv la import fără taxe de alcool, țigări, automobile, materiale de construcție, carne și produse din carne, carburanți etc", susține Iurii Ghervaziuk, actualul șef al așa-zisului comitet vamal din Transnistria.

Documentul „interzicea altor agenți economici, cu excepția Sheriff să importe în regiune produse de tutungerie și alcool etilic”.

Citiți și: Miliardarii ce controlează Republica Sheriff

Conform acestei anchete, doar în perioada 2006-2011, grupul Sheriff a importat mărfuri în valoare de 1,7 miliarde de dolari, dar a achitat taxe și accize la bugetul local de 22,2 milioane de dolari.

"În această perioadă pe seama grupului Sheriff a revenit circa o treime din valoarea importurilor din regiune, inclusiv 90% din importul de produse alimentare, 100% din spirt și țigari, 98% din carne și produse din carne. În cazul Sheriff mărfurile erau taxate cu doar 1,3% din valoare, în timp ce pentru alți agenți economici, taxele ajungeau la 54% din valoare. Toate acestea îi permiteau grupului să obțină profituri fabuloase, în timp ce bugetul regiunii rata venituri uriașe. Doar de la importul de carne nu au fost achitate taxe în valoare de 337 milioane de dolari", se arată în investigație.

Sheriff acuzat că a transformat Transnistria în "gaură neagră"

De asemenea în documentar se relatează că în perioada 2006-2011 volumul mărfurilor importate de holding depășește considerabil normele medii de consum în regiune.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Comerț extern și datoriile   Corupția  

Advertisement

Oportunitati