Cum pică Guvernul testul transparenței. Cetățenii nu mai au acces la datele despre 16.000 de contracte de achiziții

shadow
Joi, 30.06.2016 22:09   1542
La doar o zi de la lansarea de către Guvern a unui nou mega portal de date privind contractele de achiziții publice, acesta nu mai este funcțional. Motivele nu sunt cunoscute

La doar o zi de la lansarea de către Agenția Achiziții Publice (AAP), în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică și Banca Mondială, a paginii opencontracting.date.gov.md, aceasta deja nu mai era disponibilă.

Astfel din seara zilei de joi 30 iunie, accesul la portal nu mai era posibil. Pe el se putea de citit doar "whoops looks like something went wrong", adică "hopa, ceva a mers prost".

Motivele lipsei accesului la pagină nu este cunoscut, iar responsabilii de la Centrul de Guvernare Electronică nu au oferit o explicație. Ba chiar nu au reacționat la solicitări.

Şi mai surprinzător este că portalul date.gov.md, pe platforma căruia este și această bază de date, a rămas activ. La fel și tender.gov.md. 

Portalul datelor privind contractarea deschisă urma să permită cetățenilor accesul la date cu privire la toate activitățile de achiziții publice – de la licitație la etapele de atribuire – care au fost înregistrate la AAP din anul 2012. Dat fiind faptul că activitățile de achiziții publice sunt înregistrate în sistemul de e-licitație al Guvernului, datele sunt actualizate simultan în portal.

Advertisement

„Datorită noului portal de date privind contractarea deschisă, oricine poate vedea achizițiile pe care le face statul și cine a primit contractul. Acest lucru impune o transparență reală și este o modalitate eficientă de a lupta împotriva corupției în Republica Moldova”, a declarat Alex Kremer, director de țară al Băncii Mondiale.

Pe lângă aplicațiile de analiză a anumitor aspecte ale datelor, portalul va permite utilizatorilor să descarce date în formate deschise și reutilizabile. Datele disponibile sînt modelate conform Standardului Datelor privind Contractarea Deschisă. Aceasta permite ca datele descărcate de pe portal să fie ușor legate cu alte seturi de date.

Portalul se alătură unui set de aplicații de date deschise pe care le-a elaborat Guvernul Republicii Moldova. Codul de programare pentru aplicațiile analitice disponibile în portal este o sursă deschisă și permite accesul pentru creatorii de baze de date deschise de la platforma online gestionată de către Centrul de guvernare electronică.

De la aderarea Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în anul 1992, peste 1 mlrd USD au fost alocați pentru aproximativ 60 de proiecte din țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, cu un angajament total de 355,5 mln. USD. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și de dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sănătate, agricultură, drumuri locale și mediu etc.

Portofoliul angajat al Corporației Financiare Internaționale în Republica Moldova este de 63,6 mln. USD (60,2 mln. USD neachitate). Portofoliul este compus din 83% de împrumuturi și 17% capital propriu și cvasi-capital propriu. Agenția de Garantare a Investițiilor Multilaterale a oferit garanții în valoare totală de 95 mln. USD. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.  

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

  Oportunitati