Risc major. Aeroportul Internațional Chișinău și MoldATSA îș pot sista activitatea

shadow
Miercuri, 29.06.2016 14:55   10154
Conturile întreprinderii de stat MoldATSA, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spațiul aerian al Moldovei, rămân blocate de 15 luni. Efectul poate fi sistarea activității MoldATSA dar și a Aeroportului Chișinău

Situația gravă din domeniul aviației civile se menține, iar autoritățile așa-și nu găsesc o soluție adecvată.

E vorba de situația de la întreprinderea MoldATSA, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spațiul aerian al Moldovei, conturile căreia sunt blocate de 15 luni în Belgia.

Toate zborurile ar putea fi sistate

"La momentul actual drept urmare a blocării mijloacelor financiare, MoldATSA este în incapacitate de a-și îndeplini activitățile sale de mentenanță, cum ar fi: verificarea și calibrarea echipamentului metrologic, verificarea din zbor periodică a echipamentului de telecomunicații, etc", se arată într-o notă informativă a Ministerului Transporturilor și Infrastuctrii Drumurilor (MTID).

"Dacă la momentul actual nu se vor întreprinde măsuri urgente pentru ameliorarea situației financiare a întreprinderii, consecințele vor fi extrem de grave, culminând cu stoparea activității MoldATSA și a zborurilor în întregime pentru Republica Moldova, inclusiv și a activității Aeroportului Internațional Chișinău", avertizează Ministerul.

Advertisement

Problemele de la MoldATSA sunt vechi și se datorează în mare parte faptului că de 15 luni, toți banii pe care îi încasează întreprinderea, sunt blocați pe un cont special în Belgia la cererea firmei Komstroy din Ucraina, succesoarea de drept a Energoalians, ultima aflată într-un litigiu judiciar contra Republicii Moldova.

E vorba de o sumă mai mare de 100 milioane de lei la începutul acestui an, care crește cu 0,5 milioane euro, sau cu circa 11 milioane lei pe lună.

Conturile MoldATSA nu au fost deblocate

Nu au fost deblocate conturile nici după ce pe 12 aprilie 2016 Moldova a reușit să obțină câștig de cauză la Curtea de Apel din Paris, în litigiul cu Komstroy (Energoalians), fiind anulată sentința arbitrală din 25 octombrie 2013,  în care țara noastră era obligată să achite acestei firme circa 29 milioane de euro.

Nicolae Eșanu, viceministru al Justiției, spune că în cazul Arbitrajului de la Paris "procedurile mai durează".

"În plus este așteptat recursul firmei ucrainene Komstroy. Altfel spus până la finalizarea cazului mai este timp", a precizat oficialul.

În aceste condiții Ministerul Transporturilor a solicitat ajutor Guvernului, ca să permită amânarea până la finele anului a plăților regulatorii către Autoritatea Aeronautică Civilă ce urmau să fie făcute încă anul trecut, dar și a rambursării împrumutului de 35 de milioane lei.

Vitalie Rapcea, viceministru al Transporturilor spune că în Belgia procedurile de ridicare a scehestrului pe conturi mai durează.

"Măsura asiguratorie impusă anul trecut nu a fost ridicată. E nevoie de încă o decizie a instanței de la Bruxelles, care să constate lipsa necesității de a menține acest sechestru. Ar mai putea dura câteva luni până când întreprinderea va avea acces la banii săi", a declarat pentru Mold-Street, Vitalie Rapcea.

De notat că MoldATSA a publicat deja șase anunțuri de contractarea serviciilor financiare, de fapt a unor credite de până la 72 de milioane de lei.

Moldova riscă să rămână fără acces la spațiul aerian european



Oportunitati