Vlad Filat, primul premier din Moldova ce a fost condamnat la închisoare

shadow
Luni, 27.06.2016 15:14   3544
Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă la 9 ani de închisoare. Sentința a fost pronunțată la Judecătoria Buiucani luni, 27 iunie, la aproape 9 luni de când acesta se află în arest

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentința a fost pronunțată în după amiaza zilei de luni, 27 iunie 2016, de magistrații Judecătoriei Buiucani.

Totodată, instanța a decis că ex-premierul demis pentru fapte de corupție va rămâne fără Ordinul Republicii, va fi obligat să plătească amendă de 60.000 de lei și nu va putea ocupa funcții publice timp de cinci ani. Mai mult decât, instanța a decis confiscarea averii, dobândită ilegal.

Filat va contesta la CEDO

Imediat după pronunțarea sentinței, politicianul a declarat că se va adresa la CEDO.

„Este o sentință ilegală. Faptul că acest proces nu a fost public demonstrează că hotărârea este ilegală. Trebuia să vedeți probele prezentate de procurori. Nu sunt veridice. Nu am încredere în Curtea de Apel. Mă voi adresa la CEDO”, a declarat Vlad Filat.

În final, Vlad Filat a spus că speră că „cetățenii se vor trezi și vor ajunge să trăiască într-o țară în care justiția se va face de instanță și nu de judecători sau politicieni”.

De ce este nemulțumită Procuratura

Procurorul Adriana Bețișor, care instrumentează acest caz și care a cerut 19 ani închisoare, a declarat că nu este de acord cu această sentință "pentru că ea nu este proporțională faptelor prejudiciabile care i se încriminează lui Filat Vladimir".

Advertisement

"Sunt finanțe primite din Banca de Economii. Dacă avem așa o situație, situația care de fapt la acel timp, funcția pe care o deținea îl determina să acționeze în favoarea statului, cum putem să catalogăm această sentință pentru ceea ce a primit. Dacă pentru asemenea acțiuni prejudiciabile a primit nouă ani, atunci rămânem să tragem concluziile față de celelalte sentințe publice emise în cazul procurorilor sau judecătorilor. Nici una dintre probele aduse nu au fost contestate și nu au fost aduse contraargumente. Sentința va fi constestată. Nu suntem de acord cu ea. Regret că presiunile au fost făcute din spațiul public fie în adresa mea sau în adresa anchetei. A fost o presiune sistematică, dar nu ne-a afectat și ne-am făcut lucrul destoinic”, a declarat Adriana Bețișor.

Fostul premier Vlad Filat a fost reținut în data de 15 octombrie anul trecut, în baza unui mandat emis de Centrul Național Anticorupție. Asta după ce Parlamentul l-a lăsat fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin pentru a fi cercetat într-un dosar penal pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Aceasta după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Filat a negat în repetate rânduri acuzațiile, declarând că este victima unei răfuieli politice a fostului său partener de guvernare, democratul Vlad Plahotniuc. Acesta dezminte la rândul său că ar fi implicat.

Filat, primul premier condamnat

De notat că Vlad Filat a fost premier în perioada septembrie 2009-martie 2013, fiind demis de Parlament pentru acte de corupție.

El este totodată și primul fost premier din Republica Moldova condamnat la închisoare.  

Ce avere are oficial Vlad Filat. Acuzarea a cerut 19 ani de închisoare și confiscarea averii ex­premieruluiOportunitati