Precizare de la Ministerul Finanțelor: Evaluarea imobilelor - din contul bugetului

shadow
Duminică, 26.06.2016 08:00   2159
Ministerul Finanțelor a fost nevoit să facă unele precizări referitor la modificările în legislație privind "obligația contribuabililor de a evalua/reevalua, din cont propriu, bunurile imobile în scopul aplicări impozitului pe bunurile imobiliare”.

După ce a propus modificarea actualului sistem de evaluare și reevaluare a bunurilor imobiliare ce aparțin persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și persoanelor juridice (cu deținătorilor de bunuri imobiliare), în scopul aplicării impozitului pe bunurile imobiliare, Ministerul Finanțelor vine cu unele precizări.

Evaluarea imobilelor se va face din contul bugetului

Aceasta ca urmare a unor informații în mass-media precum că s-a decis "obligația contribuabililor de a evalua/reevalua, din cont propriu, bunurile imobile în scopul aplicări impozitului pe bunurile imobiliare”.

"Redacția proiectului de lege (privind politica fiscală, vamală și bugetară pentru anul 2016 n.r.), aprobată de Guvern, precum și redacția finală a acestuia adoptată de Parlament în 2 lecturi pe 17 iunie, nu conține asemenea norme", se arată într-o notă a Ministerului,

"Astfel, potrivit art.279 alin.(1) din Codul fiscal, evaluarea bunurilor imobiliare în scopul impozitării se efectuează numai de către organele cadastrale teritoriale în baza unei metodologii unice pentru toate tipurile de bunuri imobiliare în modul stabilit de legislație.

Advertisement

Mai mult, același articol alin.(6) stipulează expres că finanțarea lucrărilor de evaluare a bunurilor imobiliare se efectuează de la bugetul de stat.

Totodată, modificările și completările adoptate de Parlament la Codul fiscal stabilesc numai dreptul autorităților administrației publice locale de a finanța procesul de evaluare sau reevaluare a bunurilor imobile din unitatea administrativ-teritorială administrată", potrivit instituției.

Ministerul Finanțelor mai susține că, prevederile legislație în vigoare, precum și modificările ce urmează a intra în vigoare "nu stabilesc obligația contribuabililor (cetățeni sau agenți economici) de a suporta din cont propriu costul evaluării / reevaluării bunurilor imobile în scopul aplicării impozitului pe bunurile imobiliare".

De ce este necesară reevaluarea periodică a imobilelor

De notat că impozitul pe imobil este o sursă importantă de venit la bugetele locale, iar autoritățile locale au menționat nu o singură dată că nivelul impozitului imobiliar este în multe cazuri unul derizoriu.

În aceste condiții reevaluarea periodică a bunurilor imobiliare este justificată, se arată într-o analiză a Centrului Expert-Grup. Însă, acest lucru trebuie să aibă loc într-un mod cât mai eficient posibil.

"Considerăm că evaluarea/reevaluarea bunurilor imobile este absolut necesară, însă modalitatea efectuării acestora (pentru toți contribuabilii) și periodicitatea efectuării acesteia trebuie revăzută. În același timp, este necesar de sporit controlul asupra calității rapoartelor de evaluare a bunurilor imobiliare, de majorat termenul obligativității reevaluării odată la 5-7 ani, iar reevaluările intermediare să fie efectuate din oficiu în baza formulelor ce țin cont de indicatori globali și locali. Iar, în cazul în care agenții economici vor considera că reevaluarea din oficiu este incorectă, să aibă dreptul să apeleze la reevaluarea prin agentul titular", potrivit Expert-Grup.

Impozitul funciar nu va fi majorat. Parlamentul a adoptat politica bugetar-fiscală pentru anul 2016Oportunitati