Gazul e scump? Moldovenii achită unul dintre cele mai mici tarife din Europa

shadow
Vineri, 24.06.2016 04:12   1847
Tarifele la gazele naturale achitate de populația din Republica Moldova sunt printre cele mai mici în Europa, de două ori ca în Polonia, de trei ca în Italia și de patru ori mai mari decât în Suedia, arată un studiu realizat de agenția RIA-Rating din Rusia

În prima jumătate a acestui an tariful mediu la gazele naturale pentru populația din Republica Moldova a fost de 326,3 dolari pentru o mie de metri cubi, cu aproape 10% mai mic decât era în aceeași perioadă a anului trecut, arată un studiu realizat de agenția RIA Rating din Rusia.

Experții ruși au calculat că în valută națională tariful pentru populația din Republica Moldova s-a diminuat cu doar 1,4%. 

Față de precedentul rating realizat în 2015, tariful este în scădere cu circa 30 dolari, iar comparativ cu ratingul din anul 2014, costul este cu 140 de dolari mai mic. O astfel de evoluție se explică prin deprecierea abruptă a leului în ultimii doi-trei ani. Or, din anul 2011 tarifele la gaze nu au fost modificate.

Moldova pe locul cinci

Potrivit clasamentului realizat de RIA Rating și care include 34 de state europene, Moldova ocupă poziția a cincea de la sfârșitul clasamentului.

Vecinii nostri, ucrainenii, plătesc un tarif de 273 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, cu 15% mai puțin decât consumatorii moldoveni. Doi ani în urmă însă diferența era de patru ori în defavoarea moldovenilor.

Cel mai mic tarif din regiune achită însă consumatorii din Kazahstan, țară cu importante rezerve de gaze naturale: doar 45,7 de dolari pentru mia de metri cubi, sau de cinci ori mai puțin decât moldovenii.

Advertisement

Acest lucru se explică prin zăcămintele bogate de hidrocarburi din Kazahstan, care își poate permite să țină tarifele la nivele mici.

Rușii plătesc un tarif de 83,6 de dolari, iar belarușii, de exemplu, achită un preț final de 1108,8 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale consumate.

Potrivit RIA Rating, în Europa, cel mai mare preț achitat de consumatorii casnici pentru gaze este în Suedia și depășește 1.352,6 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pe locul doi se află Portugalia cu 1.132, pe trei Spania cu 1.073 de dolari, iar pe patru Liechtenshtein cu 1.066,5 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În statele UE cele mai mici tarife sunt în România: 392,3 de dolari pentru o mie de metri cubi, urmată de Turcia cu 400, Ungaria cu 405,8 și Estonia cu 443 de dolari..

Prețul de livrare a scăzut semnificativ, dar tarifele doar simbolic

Expertii ruși au mai constatat că deși prețurile de livrare a gazelor pe piața europeană au scăzut semnificativ, în medie cu circa 20%, iar la hotarul Germaniei chiar cu 30%, față de anul trecut, tarifele au fost micșorate simbolic, iar pe alocuri chiar au crescut.

Cât despre ce volum de gaze se poate de cumpărat cu un salariu mediu pe economie, apoi ultimul loc este ocupat de ucraineni care pot cumpăra doar 583,5 de metri cubi de gaze naturale.

În Moldova cu un salariu mediu pot fi cumpărate aproape 600 de metri, în Bulgaria 819 de metri, în România  1.090, în Belarus - peste 2.862 de metri cubi, în Rusia peste 5.707, iar în Kazahstan peste 8.030 de metri cubi de gaze naturale.

Specialiștii de la RIA Rating constată că, față de anul trecut, cea mai mare scumpire a gazelor în valută națională a avut loc în Belarus - cu 24,6%, Kazahstan - cu 16,7% și Ucraina - cu 14,8%. Aceasta ca urmare a deprecierii valutelor naționale. În același timp, cel mai tare gazul s-a ieftinit în  Estonia - cu 22%, Bulgaria - cu 19%, Danemarca cu 13% și Lituania cu 12,6%.

Moldova nu mai importă gaze din România

De notat că peste 99% din gazul consumat în Republica Moldova este importat de la gigantul rusesc Gazprom. Restul mai puțin de un procent sunt livrări din România și metan extras din zăcămintele din sudul țării.

Tarifele la gaze pentru populație în 34 de state din Europa

Sursa: RIA RatingOportunitati