Ce avere are oficial Vlad Filat. Acuzarea a cerut 19 ani de închisoare și confiscarea averii ex-premierului

shadow
Joi, 23.06.2016 06:24   9279
Procurorii ce instrumentează cazul în care este acuzat fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, au cerut miercuri 22 iunie, ca acesta sa fie condamnat la 19 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență

Acuzarea în dosarul ex-premierului Vlad Filat, care este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, a cerut miercuri, 22 iunie, instanței de judecată condamnarea acestuia la 19 ani de închisoare, amendarea cu trei mii unități contravenționale (60.000 de lei), privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 5 ani și confiscarea averii sau contravaloarea acesteia.

"Ca acuzator de stat, având în vedere probele și declarațiile, am solicitat 19 ani de închisoare", a comunicat, după ședința în care au fost susținute dezbaterile judiciare, procurorul Adriana Bețișor.

De asemenea, bunurile care au fost obținute după ce politicianul a fost "remunerat" de Ilan Shor pentru anumite servicii se solicită a fi confiscate.

„Vlad Filat nu a făcut declarații, însă pe data de 27 iunie, când este planificată următoarea ședință de judecată, învinuitul va avea dreptul la ultimul cuvînt”, a precizat Bețișor.

Confiscarea averii este o rușine! 

În același timp avocatul fostului prim-ministru, Igor Popa, a menționat că solicitarea procurorilor este una exagerată, iar acest proces „este bazat doar pe presupuneri, și nu pe probe concludente”.

„Confiscarea averii este o rușine pentru o țară întreagă. Este un dosar fără probe, care încalcă drepturile fundamentale. Nu ar trebui să-i permită bunul simț să vină în judecată și să ceară 19 ani, este neomenesc. Acest dosar are multe încălcări. Noi am atras atenția instanței la fiecare capăt de acuzare și fiecare greșeală făcută de procuror. 90% din probe sînt colectate contrar legislației, iar procurorii au mers doar pe presupuneri”, a spus Popa.

Fostul premier a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în baza autodenunțului lui Ilan Şor, care a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Vlad Filat neagă acuzațiile, declarând ca este victima unei răfuieli politice. 

Sechestru pe averea lui Filat

De notat că după ce l-au reținut pe Vlad Filat, procurorii au anunțat că în cadrul perchezițiilor nu s-au depistat mijloace financiare, dar au fost ridicate documente și cinci mașini ale lfostului premier.

Advertisement

Este vorba de Mercedes Viano; Volkswagen Tuareg; Toyota Land Cruiser; Mercedes S-Class. Atunci în curtea CNA a fost adus un automobil de model Porsche de culoare neagră

Acestea figurează în mărturiile lui Ilan Shor, depuse la Procuratura Generală. Potrivit autodenunțului lui Ilan Shor, automobilele au ajuns la Filat de la actualul primar de Orhei. 

„La solicitarea lui Vlad Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, au fost procurate automobile de model Mercedes Viano, unul din care el se folosește și în acest moment și care este înregistrat pe numele companiei Dufremol; două mașini Volkswagen Tuareg, un Porsche Macan, o Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc”, se menționează în autodenunțul lui Shor.

Ce avere are oficial Vlad Filat: o casă, două mașini, o companie și cinci conturi

Din declarațiile de avere oficiale depuse de Vlad Filat în calitate de deputat, acesta nu ar avea venituri și avere impresionantă. Totodată el locuia cu chirie într-un imobil de lux ce aparține lui Victor Bostan , proprietarul vinăriei Purcari.

Astfel în declarația de avere pentru anul 2014, Vlad Filat, președintele PLDM, declară că în afară de salariul de 10.395 de lei primit în calitate de deputat, a încasat dividende de circa 420.000 de euro (circa 8 milioane de lei) din cota de 95,37% deținută la Kapital Invest Company din Iași.

Ultima deține o cotă majoritară la centrul de oficii IPTEH din centrul Chișinăului. Acesta a fost privatizat de Filat în anul 1999 și a mai fost confiscat prin naționalizare 10 ani în urmă.

Expremierul mai declară o casă de 180 metri pătrați, un teren de 14 ari, două garaje, dar și două automobile: Toyota Corolla din 2008 și un Porsche Cayenne din 2013. Expremierul mai declară cinci conturi bancare, din care doar două iar aparține: unul avea circa 150.000 de lei, iar altul 16.800 de euro. Soția sa, Angela Gonța a încasat în 2014 un salariu de 19.300 de lei, drepturi de autor de la Pro TV de 143.800 de lei și o indemnizație de maternitate de 39.000 de lei.

Potrivit declarației de avere, Vlad Filat are în proprietate o casă evaluată la peste trei milioane de lei, două garaje evaluate la 150.000 de lei fiecare și un teren estimat la peste un milion de lei. De asemenea, în declarația de venit, Filat a indicat un apartament, evaluat la 500.000 de lei, care aparține cel mai probabil soției sale, întrucât a fost cumpărat în 2007, înainte de mariajul celor doi.

Estimările neoficiale relevă însă că Vlad Filat ar fi unul dintre cele mai bogate persoane din Moldova, deținând prin persoane apropiate un veritabil holding media, instituții financiare și afaceri în sectorul agrar.

Citiți și: 

Ancheta contra expremierului Vlad Filat se mută în Elveția

Potrivit unor surse ar avea active importante în unele state UE, de la imobile la afaceri. Vlad Filat ar avea mai multe legături cu Elveția. Astfel cei doi copii ai acestuia au fost școlarizați la Institutul "Le Rosey”, considerat cea mai scumpă școală privată din lume.

De asemenea, Sanda, fosta soție a politicianului este de mai mulți ani rezident al cantonului Geneva.

În anul 2010, cotidianul financiar Delo din Ucraina a estimat averea lui Vlad Filat la circa 30 milioane de dolari, obținuți din afaceri cu tutun și imobiliare.Oportunitati