Expert: În loc de liberalizare are loc un proces de monopolizare a pieței petroliere

shadow
Miercuri, 22.06.2016 07:38   1860
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți trebuie modificată fundamental, pentru că duce la concentrarea pe piață și nu la liberalizare, consideră expertul Victor Parlicov, fost director al ANRE.

Modificările operate în Legea cu privire la produsele petroliere, legiferează situația care a existat până în acest an și scot orice responsabilitate de pe Consiliul Concurenței, punând toată povara de reglementare a pieței pe seama Agenției Naționale pentru Reglementare în Eneregtică (ANRE), consideră expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov.

ANRE are o misiune imposibilă

Fost director al ANRE susține în policy brief-ul ”Piața produselor petroliere: vechile probleme legiferate prin noua lege” că Agenția a fost impusă să realizeze "o misiune imposibilă" de reglementare a unei piețe fără a deține instrumentele necesare pentru asigurarea unei piețe concurențiale (care sunt la Consiliul Concurenței).

"Această abordare este sortită eșecului, întrucât nici o intervenție administrativă nu poate substitui eficiența mecanismelor concurențiale pe o piață liberă. Orice încercare de a îmbunătăți metodologia de calculare a prețurilor plafon este asemenea încercării de a ascuți un topor pentru a-l utiliza la efectuarea intervențiilor chirurgicale – oricum niciodată nu va deveni la fel de practic ca bisturiul", afirmă expertul.

Potrivit autorului până la modificarea Legii, companiile de pe piață aparent aveau înțelegeri cu privire la prețuri, în rest totuși erau concurenți.

Monopolizare în loc de liberalizare

"Efectele care vor surveni pe piață ca urmare a modificărilor operate la legislație vor fi exact opuse celor scontate: o piață mai concentrată, cu mecanisme concurențiale deformate prin intervenții administrative, posibile situații de deficit al produselor petroliere.

Advertisement

De fapt, în loc să promoveze și să asigure funcționarea mecanismelor concurențiale pe această piață, statul artificial consolidează toți operatorii din piață să acționeze concertat împotriva reglementărilor impuse de stat. Cel mai probabil, în curând vom putea observa un lobby puternic din partea pieței în vederea majorării marjei comerciale până la un nivel acceptabil pentru majoritatea operatorilor, invocând portița lăsată în Lege în calitate de excepție", constată Victor Parlicov.

Parlicov spune că pentru înlăturarea neregulilor este nevoie de consolidarea capacităților Consiliului Concurenței și valorificarea pârghiilor prevăzute în legislația concurențială, în special pe segmentul de comercializare cu ridicata a produselor petroliere.

De asemenea este nevoie de liberalizarea pieței produselor petroliere prin modificarea legii și excluderea plafonului de preț unic pentru operatorii din piață.

”Există soluții alternative, care se încadrează perfect în mecanismele concurențiale. Este vorba înființarea de autoritățile publice a unei întreprinderi, specializate în comercializarea produselor petroliere, care să demonstreze că se poate desfășura o activitate profitabilă în domeniu, chiar și vânzând produsele petroliere mai ieftin decât concurenții”, a concluzionat Parlicov.

De fapt am avut deja asemenea experiență – compania ”Moldresurse”, care însă a dat faliment, pentru că funcționarii au folosit-o în scopuri politice și interese personale.

O altă recomandare pentru excluderea derapajelor din piața petrolieră este transpunerea cât mai urgentă a Directivei europene privind rezervele minime de țiței și/sau produse petroliere, pentru prevenirea deficitului produselor petroliere.

ANRE a aprobat pe 31 martie 2016, o nouă Metodologie de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere prin care a fost schimbată conceptual modalitatea de determinare a prețurilor la pompă ale carburanților.

Agenția consideră că aplicarea noii Metodologii va duce la stimularea concurenței loiale între companiile petroliere, sporirea eficienței activității acestora, eliminarea practicilor abuzive de formare a prețurilor la carburanți și la diminuarea prețurilor cu amănuntul pentru consumatori ca urmare a reducerii acestora pe piețele regionale.

În același timp petroliștii susțin că unul dintre efecte ale noilor reglementări ar putea fi dispariția companiilor mici și chiar apariția unui deficit de produse petroliere pe piață. 

Efectele petrolului ieftin: consum și poluare mai mare, ambuteiaje mai multeOportunitati