Probleme la Moldindconbank. Profit mai mic cu 107 de milioane și sancțiuni de la BNM

shadow
Luni, 13.06.2016 06:47   3929
Auditorii au stabilit că a doua ca mărime bancă din Moldova, Moldindconbank a fost sancționată de Banca Națională pentru expunere față de un grup ce acționează concertat, iar profitul real în 2015 a fost cu peste 42% mai mic

Situația de la Victoriabank se repetă și la Moldindconbank. Astfel auditorii companiei Moore Stephens au depistat mai multe situații neclare în rapoartele financiare ale Moldindconbank și au scos la iveală faptul că banca a înregistrat în anul 2015 un profit net de 143 milioane lei, cu circa 107 milioane lei mai puțin decât s-a anunțat la începutul acestui an.

Probleme de control intern

Aceasta nu sunt singurele constatări "curioase" ale auditorilor. Astfel specialiștii de la Moore Stephens au constatat o creștere semnficativă de circa 13 ori a valorii activelor: de la 55,3 milioane lei în 2014, la 711,1 milioane le în 2015.

Totodată auditorii susțin că "sistemul de control intern al Băncii și cadrul legislativ actual nu permite conducerii instituției să contabilizeze toate tranzacțiile și soldurile cu părțile afiliate".

Expunere mare față de grupuri ce acționează concertat

În plus în raportul de audit se menționează și faptul că Moldindconbank a fost sancționată de Banca Națională, pentru încălcări legate de "neclasificarea adecvată a unor credite, acordarea creditelor unor persoane ce acționează concertat cu încălcarea limitei de 15% a expunerii Băncii față de un grup".

Potrivit raportului, BNM a depistat că Moldindconbank a încalcat legislația privind combaterea spălării de bani și finanțarea terorismului și nu a respectat măsurile de remediere stabilite de BNM într-o hotărâre din 2 octombrie 2014.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati