Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Săptămână decisivă pentru soarta Eximbank și Veneto Banca

1 2
 • Unul dintre protestele acţionarilor Veneto Banca
  Foto: lastampa.it
 • Veneto Banca deţine 100% din capitalul Eximbank
  Foto: mold-street.com
Luni, 06.06.2016 06:27   2850
Veneto Banca, proprietarul Eximbank și una dintre cele mai mari bănci regionale din Italia, va lansa pe 8 iunie, o ofertă publică inițială prin care urmărește să atragă circa un miliard de euro.

Săptămână decisivă pentru Veneto Banca, una dintre cele mai mari bănci regionale din Italia și proprietară a Eximbank din Moldova.

Astfel Veneto Banca, intenționează să lanseze pe 8 iunie, o ofertă publică inițială prin care urmărește să atragă circa un miliard de euro.

Prețul unei acțiuni Veneto a scăzut de la 40 de euro la doar 0,1-0,5 euro

Potrivit Reuters, banca italiană are nevoie urgentă de capital pentru a se încadra în cerințele de solvabilitate. Veneto Banca a stabilit un interval de preț de 0,1-0,5 euro/acțiune pentru această ofertă. Aceasta în timp ce doi ani în urmă prețul unei acțiuni a Veneto Banca era de peste 40 de euro, adică mai mare de 100 de ori.

Veneto Banca a ajuns într-o situație dificilă după ce a înregistrat pierderi de circa două miliarde de euro în anii 2014-2015.

În ipoteza în care banca nu va reuși să atragă capital, fondul italian Atlante va acționa ca investitor de ultimă instanță. Autoritățile din Italia și mai multe companii financiare au convenit în luna aprilie 2016, înființarea fondului Atlante de circa 4,25 miliarde de euro pentru susținerea băncilor care au probleme să atragă capital de pe piețele private și pentru a le ajuta să scape de creditele neperformante.

Fondul de Atlante va cumpăra acțiunile nevândute la un preț de 0,10 euro, iar garanția este valabilă numai în cazul în care câștigă un pachet de cel puțin 50,1%.

"Scopul principal al acordului este de a evita un posibil risc sistemic", a anunțat chiar Veneto Banca.

Un acord de sub-subscriere cu Atlante scutește grupul de bănci condus de către Intesa Sanpaolo de angajamentul lor de a cumpăra toate acțiunile nevândute ale Veneto Banca.

Experții se așteaptă însă la repetarea situației de la o altă bancă regională - Banca Popolare di Vicenza, la care Fondul Atlante a fost nevoit în luna aprilie a acestui an să cumpere o participatie de 99%.

Acționarii au pierdut milioane de euro

În același timp contra fostei conduceri a Veneto Banca au fost inițiate anchete în Italia. La fel ca și banca Popolare Vicenza, Veneto Banca a fost utilizată într-o schemă de marketing în care au fost vândute acțiuni propriilor clienți.

"Am pierdut peste 99% din investiția mea", a declarat Andrea Bonato, un agent de vânzări dintr-un orășel de lângă Veneția, care a plătit 40,25 euro pentru o acțiune, când a făcut achiziția în 2012. La fel ca mulți alți clienți ai celor două bănci el este a dat in judecata Veneto Banca în speranța de a recupera o parte din banii lui.

Printre păgubași sunt și sportivi celebri precum fotbaliștii Roberto Bettega, Andrea Pirlo sau Sebastian Giovinco, care nu au reușit să scape la timp de acțiunile Veneto Banca și au pierdut 1,5 milioane de euro, respectiv, 60.000 și 20.000 de euro fiecare, scrie cotidianul La Stampa.

Aceeași publicație menționează că în anul 2014, Veneto Banca a făcut o serie de achiziții "curioase" de acțiuni deținute de firme sau fundații, plătind sume enorme pentru acestea.

Cine va cumpăra activele din Moldova

Aminitim că Adunarea Generala a Actionarilor Veneto Banca a decis pe 19 decembrie 2015, transformarea instituției din “societate cooperativă pe acțiuni” (Scpa) în “societate pe acțiuni” (Spa), În plus au fost înlocuți majoritatea managerilor și inițiate o serie de măsuri pentru a salva banca.

Ca parte a unor măsuri de restructurare este și vânzarea operațiunilor din România și Republica Moldova.

Potrivit Ziarului Financiar, în România, Banca Transilvania și OTP Bank sunt interesate de Veneto Banca, operațiunile de la București fiind scoase la vânzare de grupul italian, conform unor surse de pe piața bancară. Veneto Banca România avea la finalul anului trecut o cotă de piață de peste 1% (1,1 miliarde de euro), cu un portofoliu de clienți destul de curat.

La începutul acestui an s-a anunțat că și Eximbank din Chișinău, al cărui singur acționar este grupul bancar italian Veneto Banca, a fost scoasă la vânzare.

Eximbank este a cincea ca mărime bancă din Moldova și deține o cotă de circa 4% din piață.

Un miliardar american caută partener pentru a prelua activele Veneto Banca din Moldova și Româniaprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Bursa și tranzacții   Sistemul bancar și asigurările  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close